• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

początkujący suba chce zbudować suba...

Reakcji
0
Witam wszystkich!

Chciałbym zbudować własnego suba,nic wyjątkowego,ale żeby był własny ;)
Nie mam jakiś wygórowanych ambicji,ma to być budżetowe przedsięwzięcie jedynie dopełniające bas kolumn(nie chodzi mi o istne trzęsienie ziemi ;p)
Myślałem o subwooferze pasywnym,gdyż łatwiej go wykonać,ale ewentualnie mogę skorzystać z pomocy znajomego(elektryka)i zrobić aktywny...

bo moje PYTANIE brzmi: *jesli będe miał pasywnego to nie będe mógł regulować jego głośności? może wtedy bas subwoofera zagłuszać kolumny?

jeśli piszę głupoty to sorka,proszę o oświecenie mnie w miare przystępny sposób....
i o rady dla kogoś początkującego(wszaksze każdy kiedyś od zera zaczynał)

obiecuję,że jeśli kiedyś ten sub powstanie to pokażę i opiszę efekty:)

Ile kasy i jaki pokój, wtedy coś zaproponujemy. A subwoofer pasywny to taki bez wzmacniacza do którego i tak potrzebny będzie wzmacniacz wię musisz zrobić aktywny:) nie ma bata

wlasnei musisz podac wiecej informacji jakie fundusze czym bedziesz zasilal jaki pokoj czego sluchasz wtedy sie pomysli moze STX a moze SLS :))

A ja sie wetne i poprosze jeszcze o oświecenie z jakimi kolumnami to ma grać :)
Tylko nie pisz czasem ze z kolumnami na ktorych pisze 8 Ohm lub 90 W. Jesli bys mogl znalezc firme i model to by bylo najllepiej :)

pasywny i tak odpada bo teraz pomyśałem że mój amplituner nie ma wejścia na pasywnego ;p
mam denona avr-600rd a kolumny będą Jamo fc 4600 podłogowe o mocy 80/120 W i 6ohm(w praktyce myślę że z 8 standardowo :))
pokój ok 20m2
kasa?jak najmniej tak bez obudowy na głośnik,zwrotnice i ten wzmak to myślę że ok.150(o ile to realne)
jeśli myślicie,że gra jest warta świeczki to pisać proszę ;)
na elektronice sie nie znam,ale to bym ewentualnie kuzyna zaatakował ;p a ze skrzynią nie będzie problemu...

jak najmniej tak bez obudowy na głośnik,zwrotnice i ten wzmak to myślę że ok.150
jeśli 150zł na głośnik to zostaje tylko STX AP w praktyce, ew STX 27 300...
Tylko zalecany wzmacniacz to tak około 200w ... (conajmniej)
Pokój masz spory więc robienie mniejszego suba mija się z celem...

no z głośnikiem to jakoś dam sobie rade,gorzej ze wzmakiem
ile taki wzmacniacz moze kosztować(elementy) ???

Holton 200w i preamp z altrona + wysyłka to ok 150zł,
trafo - w zależności jak się trafi
reszta zasilacza - ok 40zl

Ew możesz kupić od matronixa lub co jest najlepszym i najbardziej przyszłościowym wyjściem - kupić panel od Irka.

mnie chodzi o to,że jak kuzyn(elektryk) miałby mi robić z jakiegoś schematu wzmak to orientacyjnie jakie są koszty części do tego wzmaka,a co do głośnika STX to wybrałbym coś tańszego i o mniejszej mocy.Jak już powiedziałem nie chodzi mi o jakiś bardzo silny bas poniewaz i taik mieszkam w wieżowcu(czyt.sąsiedzi)

pyt2: a ile by kosztowało od tego Irka???

pyt2: a ile by kosztowało od tego Irka???
cały gotowy do uruchomienia panel za 450zł.
Moc to 300w, do tego wszystkie opcje preampa dostępne w subach itd.

a co do głośnika STX to wybrałbym coś tańszego i o mniejszej mocy
W takim razie polecam STX 20 120 8 AW i do tego mostek Tda - też od Irka, po bardzo okazyjnej cenie :)

Powrót