• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

podłączenie sharp 8800 i diora ws354a

• Autor wątku Autor wątku calak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam tak jak w temacie czy można podłączyć końcówkę mocy sharpa do diory żeby robiła za przedwzmacniacz? Proszę o opis kanałów w sharpie bo widzę 2 rear i 4 front. Czym one się różnią. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

szukałem i nie znalazłem podobnego tematu :) podłączyć podłączyłem ale dalej nie bardzo rozumiem tą konstrukcję. Nie wiem jeszcze jaki subwoofer podłączyć do tego. Myślałem o jakimś stx'ie. Zależy mi na głośnym ciągnącym się basem ale żeby też ogarniał szybsze "kopnięcia basu". Pozdrawiam

Jak dobrze pamietam tej koncówki nie da sie mostkowac i przyjmuje impedancje od 6ohm ja polecam wyciagniencie z niego traf i zbudowanie innej koncówki o lepszej wydajnosci pradowej i z mozliwoscia podpinania głosników od 2-4ohm:)

nadal mam dziwne wrazenie ze temat byl

pisalem ze do sharpa wystarczy tylko potencjometr
jak ma byc na suba to jeszcze dodatkowo z filtrem dolnoprzepustowym
a autor tematu odpisywal ze jednak chce korekcje itp itd...

Jak dobrze pamietam tej koncówki nie da sie mostkowac i przyjmuje impedancje od 6ohm ja polecam wyciagniencie z niego traf i zbudowanie innej koncówki o lepszej wydajnosci pradowej i z mozliwoscia podpinania głosników od 2-4ohm

gotowego sharpa mozna kupic za 200zl
przebudowa go bedzie kosztowala drugie tyle (jak sie postaramy)
tak wiec wg mnie lepiej podlaczyc tam jakies glosniki 8r

WYJSCIA!
front - para A lub para B
sluzy to do przelaczania miedzy roznymi kolumnami a nie jest to wyzwanie w stylu "mozesz podlaczyc 4 kolumny - zrob to!"
tylne nadal nikt tego nie wyjasnil - tam nawet nie ma koncowki na te kanaly! tak wiec nie wiem jak to dziala :/ (sam nie mialem)

Z tego co widać to końcówka ma 4 wyjścia.
Front - kolumny przednie i wybierasz zestaw A lub B (nigdy 2 na raz, impedancja wypadkowa kolumn spada i wzrasta obciążenie wzmacniacza przez co może pójść z dymem)
Rear - kolumny tylne

czyli na raz mogą grać 4 kolumny, ale ja bym na twoim miejscu poszukał instrukcji w sieci i doczytał

prędzej to drugie gdyż mam samą końcówkę bez wieży i sygnał idzie z diory końcówkę się włącza włącznikiem, a ta "kostka" została przerobiona na jakąś śmieszna cinche która jest niewykorzystywana

Problem w tym że jak podłączam głośnik do wyjścia REAR to nie gra nic.

nie mialem tego sprzetu ale to dosc czesty temat. pokazywali ludzie wnetrznosci tej koncowki mocy... i tam nie ma koncowki dla tylnych kanalow!
prawdopodobnie sa to jakos laczone kolumny przednie z tylnymi

ktos go ma w kolumnach - meczy mnie ciagle na gg
ale sam glosnika nie znam
wiem jedno - brzmi lepiej niz stara seria SC

Trzeba dwa filtry, ale tutaj w aukcji nie jest napisane dla jakiej impedancji woofera jest ten filtr. Tak czy siak jakosc takiego filtra jest bardzo niska, cewka pewnie ma duza rezystancje, co wplynie niekorzystnie na podwyzszenie dobroci glosnika. Przy stosowaniu takiego filtra trzeba brac pod uwage jego rezystancje przy projektowaniu docelowej obudowy subwoofera. Z filtrami aktywnymi nie ma takiego problemu.

a wiesz może gdzie mogę dostać taki filtr żeby był dobry dla głośnika stx 12.2.500.8??

Powrót