• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

podłączenie szeregowe czy równoległe?

Reakcji
0
Witam. a więc mam taki problem: zrobiłem sobie dwie kolumny, każda na dwóch głosnikach niskotonowych, jeden głośnik 4 a drugi 8 ohm . i teraz nie wiem jak je podłączyc do amplitunera Pioneer VSX 405 RDS. z góry dzieki za odpowiedzi.

To po co robiłeś skoro nie wiesz jak je podłączyć :lol:

Tylko szeregowo, inaczej spalisz ampli.

Rafalek1036 napisał:
zrobiłem sobie dwie kolumny, każda na dwóch głosnikach niskotonowych, jeden głośnik 4 a drugi 8 ohm
w kazdej kolumnie masz po 2 rozne glosniki? jezeli tak to spieprzyles cale kolumne.
jak sa one w osobnych komorach to cos z tego bedzie. jak sa w jednej to nie zagra to za dobrze :P

pokaz fotki tego co zrobiles i pelny opis to moze cos uda sie uratowac

Rafalek1036 napisał:
zrobiłem sobie dwie kolumny, każda na dwóch głosnikach niskotonowych, jeden głośnik 4 a drugi 8 ohm . i teraz nie wiem jak je podłączyc
hehe rozbawilo mnie to :) przy zamawianiu glosnikow nie myslales wcale ze tak moze byc?

w takim razie olej tego 4ohm i podlacz do wzmacniacza tylko tego 8ohm (wydaje mi sie ze to jakis tonsil? )
to na dole co to za glosnik?

tak to jest tonsil GDN 25/80/1
a ten na dole to nie wiem co to za firma, jakieś badziewie ale nawet znośnie gra.
na magnesie jest napisane "made in germany" 4 ohm...

Powrót