• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Podłaczenie Tv -> Amplituner

Reakcji
0
Dzień dobry,
Kopiłem Tv samsunga który nie posiada wyjścia jack i tu rodzą się moje pytania. Czy jak podłącze tv z amplitunerem kablem optycznym to po włączeniu tv amplituner także wybudzi się bo wyczuje sygnał? czy to zależy od amplitunera bądź tv? a może lepiej kupić amplituner który posiada hdmi? Może głupie pytanie ale nie wiem co zrobić, bo jak amplituner będę musiał włączać oddzielnie to będzie to zbyt uciążliwe. Pozdrawiam

Żeby ampli włączał się z automatu musiałby być podłączony przez hdmi z obsługą ARC.
Problem jest taki, że większość amplitunerów ma wtedy częściowo uruchomione układy odbiorników hdmi i procesorów, co powoduje, że zamiast 0,5W w trybie standby zużywa np. 20 czy 30W.

Zdaje się że piloty Logitech Harmony mają możliwość definiowania profili które za przyciśnięciem jednego guzika odpalaja wszystkie niezbędne urządzenia. To jest oczywiście programowalne przez użytkownika.

Niektóre TV Samsunga mają taki transmitter IR na kablu a jackiem 3.5 mm i w menu TV można skonfigurować z jakim amplitunerem ma współpracować. Chociaż lista obsługiwanych urządzeń może być dość ograniczona.
Pytanie co z głośnością, przy użyciu łącza optycznego pewnie nię będzie działać regulacja głośności z TV i będziesz musiał to przez amplituner robić.

Powrót