• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Podłogówki do małego pokoju...podłogówki z dużym basem;)

panowie panowie spokojnie!!!

A może dać troche niższe strojenie i większą budę do tych STX'ów ??

To pytanie kieruję do taker'ego ponieważ miał te głośniki i wie napewno o wiele więcej ode mnie.
Czy te STX'y potrafią zejśc dość nisko i czy lepszym wyborem nie były by tesle 188

pozdro:D

[ Dodano: 2006-01-10, 19:52 ]
2 x ARN-188-05-4

buda 44l
strojeni 35hz

ich wada to chyba tylko mała efektywność razem 88dB

F6 34hz

ja brałbym stxy...
zchodzą wystarczająco nisko, a co do tego co widać w symulacjach - nie wierz w to...
TVM będzie mulił i to pewnie bardzo, natomiast STX w budzie jaką podałem będzie grał szybkim basem, schodzących wystarczająco nisko do słuchania muzy, w filmach go jeszcze nie sprawdzałem...

Jeżeli 7.5cm średnicy BR będzie za mały to może po dwa tunele BR na kolumnę???

Ponieważ ciężko będzie dostać np BR 10cm i ponad 20cm długości.

A po dwa BR o średnicy 5cm znalazłem...

Czy może tak być??

pozdro

Jak juz o tej 18stx to max 18L i przekroj br conajmniej 20cm^2 na jeden glosnik-czyli fi75mm dla parki jest spoko. Wiem bo naklepalem tych stxow juz dosyc sporo. (dla siebie niestety zadnego nie zostawie :))

Jak przedłużyć tą rurką, w jaki sposób ??

Mam jeszcze pytanko odnośnie ustawienia kolumn:

- jeżeli mam dwie ściany 450cm i dwie 350cm, to na której ścianie ustawić kolumny (dłuższej czy krótszej) ???
- kolumny rozstawić szeroko po rogach pomieszczenia, czy może blisko siebie ???

pozdrawiam

Misiek. Jak nie wiesz jak przedlozyc to kup poprostu rure z kolniezem (50cm dl) z uszczelka i po sprawie. Jak wsadzenie br bedzie ci sprawialo klopoto to podgrzej koncowke rory (nad gazem badz spal jakas krakowska) i wloz - i tez po sprawie.

Mam jeszcze pytanko odnośnie ustawienia kolumn:

- jeżeli mam dwie ściany 450cm i dwie 350cm, to na której ścianie ustawić kolumny (dłuższej czy krótszej) ???
- kolumny rozstawić szeroko po rogach pomieszczenia, czy może blisko siebie ???

pozdrawiam

Misiek. Z rozstawem sobie poeksperymentujesz. Przewaznie jest tak ze jak dasz kolumne blizko sciany i to na dodatek w rogu pomieszczenia to powinna ci sie dosyc znacznie poprawic sprawa z basem ( tutaj juz akustyka pomieszczenia sie klania itp). Zrob najpierw kolumny a pozniej eksperymentuj.

oj z ta akustyka pomieszczenia to zazwyczaj w rogu stawiajac kolumny mamy zamiast basu buuuu buuuu buuuu trzeba kombinowac;]

no jasne zgadzam sie, trzeba poprobowac, ale w rogu jednak to podbicie jest zawsze

hmmm...

Czyli z tego co rozumiem, najlepiej umikać rogów pomieszczenia i ustawiac kolumy dość dlaeko od ściany?? ale ile 30cm, 50cm czy moze 1m

pozdro

raczej nikt tu ci nie powie jak masz konkretnie je ustawic, jak robisz podlaczysz, sprubojesz w kilku miejscach i bedziesz juz sam wiedzial.

borys napisał:
Jak juz o tej 18stx to max 18L i przekroj br conajmniej 20cm^2 na jeden glosnik-czyli fi75mm dla parki jest spoko. Wiem bo naklepalem tych stxow juz dosyc sporo. (dla siebie niestety zadnego nie zostawie :))

Czyli na te dwa STX'y 18-120-6SW wystarczy b-r 7,5 cm??
czy nie, bo już się pogubiłem

mozna zawsze zamowic w stx-ie tunel 80mm bedzie za grosze i zawsze wiecej niz 75mm
mysle ze 80mm to minimum a zarazem i maximum zeby smaku kolumny nie zepsuc

pvl napisał:
tylko pomysl o tym czy wzmak pociągnie ci 3 ohm.

Wolałbym aby kolumny były na 12ohm...

Wzmacniacz mam 4-16ohm :D

Jeżeli chodzi o BR w stx'ie są 7.5mm a 8mm to średnica zewnętrzna:P

Czyli wystarczy te 75mm ???

Czy dogłębnie szukac czegoś większego?

pozdro

Powrót