• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

podłogówki mIKI'ego. tc20 + 2xXW

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
konkrety:
podlogowki 2way oparte o najtansza vifke tc20 i tesle xw1654.
Wysoki wzbudza wiele kontrowersji... jak dla mnie gra poprawnie. nic wiecej do tych tesli nie trzeba. bardzo czysto bez piachu.
niskosrednio to tesla XW1654 4ohm co daje nam imp. koncowa 8ohm. Tesla jak tesla kuleje na srednice, ale uwazam ze wielkiej tragedii nie ma, mysle ze jest nawet lepiej niz w ARN150. basik jest calkiem konkretny i w muzyce nie ma potrzeby wspierania ich subem. dosyc dynamicznie, muzykalne. najlepiej graja w pomieszczeniach okolo 30mkw.

Co do aplikacji to 30L strojone na 45Hz. Zejscie jest naprawde wystarczajace,a impuls i wytrzymalosc mocowa sa rowniez na dobrym poziomie.
buda to 19mm mdf, w srodku wzmocnienia poprzeczna scianka z otworami. frontowa sciana przykrecona dodatkowo na listwach. pod kazdym glosniczkiem frez. Wysokosc to 114cm. te wystajace cos na gorze mialo wygladac inaczej, niestety przez moja nieuwage bylo za pozno na dzialania i musialem zrobic tak jak jest. nie chcialo mi sie tez obcinac tego bo moze i ma swoj urok;)

Wykonczenie to fornir z ochecha amerykanskiego i 3 warstwy matowego lakieru do parkietow. Front to czarny skaj + aluminiowe plaskowniczki (dla bajeru, ktory mam nadzieje przyda mi sie przy checi pozbycia sie tego;p)

Ogolnie jestem zadowolony z konstrukcji. Graja w pokoju ok 12mkw razem z BSW124II i idzie im to calkiem niezle. potrafia zagrac tez naprawde glosno;p

btw. kolumny chce sprzedac, mam je juz prawie rok ale dopiero zabralem sie za wykonczenie. teraz czas na wyzsza klase. no i chyba cos mniejszego.

aha niestety nie moge znalesc schematu zwrotki, jesli komus zalezy na tym to postaram sie cos zdzialac.

CENNIK.
Vifa 120
XW 160
zwrotka 120
br 12
MDF 70
kable 10
terminale 24
aluminium 20
skaj 20
fornir 60
wkrety 10
keleje 30
lakier 20
przesylki 20
razem ok 800zl/para
pozdrawiam.

A po co to u góry takie wystające? To bedzie/ma jakis walor urzytkowy czy moze był to zamysł wizualny?

Front to prawdopodobnie skóra/skaja... ładnie położona, ogólnie bardzo ładne podłogówki.
Daj zwrotke bo żem ciekaw ;]

PS. te górne brzegi bardziej pasują niż te metalowe listwy które mogł byś pomalować (taka sugestia)

dj_zibi napisał:
maxadila czytać nieumiesz MIKi napisał że to na tesli XW
no wielkie sorrki o wszechmogacy... mój błąd, czytać mnie nauczyli w końcu inżyniera mam;]
Ale przeoczyć czegoś wyuczyć nie umieli :P
Poza tym kto to jest użytkownik "maxadila" bo ja nie znaju

mIKI, napisz jak montowałes przednią sciane, bo widze tam jakies specjalne wzmocnienia. No i to wykończenie płaskownikami mnie urzekło :)

Wysokie jakies takie:D
Ale ogolnie pod względem wizualnym prezentuja sie bardzo dobrze:)
Czekamy na opis:)

uuu mIKI można powiedziec Big Tower takie wysokie chudziutkie i smukłe :]. Dawaj ten opis bo nie chcem wyprzedzać go zbędna ilościa pytan ;)

Te wystajacy tylko dał bym u dołu zeby za nóżki robiło ;)

Napisz coś o zwrotnicy. I mam pytanie dlaczego akurat XW a nie któraś z wersji ARN 188 ?? (troche większe lepiej by się może prezentowały...+troche niższe zejscie, ale mniejszy SPL:/)

A po co to u góry takie wystające? To bedzie/ma jakis walor urzytkowy czy moze był to zamysł wizualny?
właśnie :)
ogólnie wygląd jak i jakość wykonania oceniam wysoko, ale niestety widać braki w opisie :P
np brak cennika :P

nie widzi mi sie te odstajace u gory i te metalowe listwy ale za to bardzo podoba mi sie fornir i skaj na przodzie :)))
pozdrawiam

wysokosc nie jest przypadkowa, zalezalo mi aby wysokotonowiec byl mniej wiecej na wysokosci glowy jak siedze na fotelu.

No to teraz na mnie kolej. Widze ze zastosowales skaj. Ladnie sie zgrywaz fornirem i te bananowe wtyki.Calosc wyglada Hi-end. Nie mam sie czego doczepic 6/6 Trzymaj sie skaj rzadzi :)

Mi sie bardzo podobaja, szczególnie ta skóra na froncie i wysokosc lubie kolumny wysokie i smukłe:D

Ogólnie tak jak reszta pisze wykonanie i wygląd na wysokim poziomie :]

Sam bym sklepał sobie takie ale narazie kasy nie mam, weszuytsko poszło na sprzedt do mixowania :/ i musze jchac na głosnikach z kompa :[;(

Powrót