• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Podłogówki STX GDN-17-140-SCX+ Mission/Audax TM025

Pomiar poniżej 1 kHz nie jest prawidłowy więc nie bierz go pod uwagę.
Tak wiem o tym.
Kondensator na tweeterze jest za mały - odcięcie będzie wysoko, chyba, że takie było założenie.
Trochę za mały to fakt, ale akurat nie miałem pod ręką.
To jest tylko tymczasowy układ, bo nie mogłem wytrzymać jak głośniki leżały i nie grały, zamontowałem żeby sprawdzić możliwości takiego połączenia.
Teraz jak mam podłączone 2 kolumny z jakąśkolwiek zwrotnicą mogę powiedzieć, że basu wystarczy.

Dokładnie, woofer jest ostro stłumiony taką cewką :)

Nie, nic się nie zepsuje ale z dobrą zwrotnicą będzie dużo ciekawiej szczególnie na średnich jak wspomniałeś :)

kond za maly a cewka za duza
Stąd ten dołek od 2 do 5kHz. Do wyboru miałem jeszcze cewkę 0,22mH, ale wtedy tu gdzie ten dołek była straszna góra, a potem ostro w dół, w efekcie kuło w uszy i nie dało się słuchać.
po zmianie zwrotnicy pojawi sie tylko duza ilosc srednich tonow
Na to liczę, bo w porównaniu z Mite dużo jeszcze brakuje.

Dla mnie jest to po prostu baza do nauki i nabycia doświadczenia co jak się zmienia na słuch i w pomiarach przy zmianie parametrów zwrotnicy.
Znalazłem w necie dane do charakterystyki impedancyjnej i częstotliwościowej dla missiona: http://www.rjbaudio.com/Audiofiles/Driver FRD files.html . Może ktoś ma dla STX-a, tak abym mógł coś zasymulować?

Dla mnie jest to po prostu baza do nauki i nabycia doświadczenia co jak się zmienia na słuch i w pomiarach przy zmianie parametrów zwrotnicy.
to moze zrobie pomiary w SW i je wysle?
pobawisz sie sam i czegos sie pouczysz ;)
ale bez worka elementow niczego nie porownasz :???:

Udało mi się wpisać charakterystyki po zczytaniu za pomocą SPL Copy do SW, a impedancje pomierzyłem za pomocą prostego kabelka z rezystorem 10om. Założyłem sobie podział na 3 kHz, Audax zaleca podział na 2,9 kHz.
Program zaproponował mi takie filtry, ja dodałem tylko rezystor i zoptymalizowałem z automatu do wzorców .Goal:

Charakterystyka teoretyczna:

i zmierzona za pomocą HolmImpulse:

Akurat miałem na stanie rdzeniowe cewki 2,2mH i 0,22mH, więc złożyłem takie zwrotnice i w końcu zestaw zaczął jakoś grać. Chciałbym abyście ocenili jak dalej modelować przebiegi i na co zwrócić uwagę.

PS. jak zmieniać w SW parametry elementów w gotowym schemacie, bo próbuje i jakoś się nie da?

Ja bym proponował zrobić jeszcze jeden pomiar z Holmem z odwróconą fazą. Powinno to coś powiedzieć.
BTW postaraj się o wytlumienie pokoju przy pomiarach, bo bramkowanie masz chyba mega krótkie. Pomiar ważny od 1.5 kHz, zdałoby się z tego zejść co nieco.

Pobaw sie HolmImpulsem
Wytlumisz troche pomieszczenie i bedzie ok

Ta zwrotnica na missiona sie nie sprawdzi
Bedzie sypał piachem

A tak swoją drogą, to jaki masz sprzęt pomiarowy? Wkładka Panasonica czy jakiś inny wynalazek ? Jeśli mierzysz coś Holmem i masz Panasonica, to zamiast sczytywać charakterystyki programem, mógłbyś je pomierzyć i eksportować do SW. Wtedy miałbyś realne pasmo z wpływem przedniej ścianki.

Ja bym proponował zrobić jeszcze jeden pomiar z Holmem z odwróconą fazą.
Jutro postaram się pomierzyć, dzisiaj już nie chce się narzędzi rozkładać.

Ta zwrotnica na missiona sie nie sprawdzi
Bedzie sypał piachem
To co jeszcze powinienem zrobić?

A tak swoją drogą, to jaki masz sprzęt pomiarowy?
Wkładka Panasonic + plik kalibracyjny.

zamiast sczytywać charakterystyki programem, mógłbyś je pomierzyć i eksportować do SW. Wtedy miałbyś realne pasmo z wpływem przedniej ścianki.
Masz rację, pomiar robiłem w sumie na szybko tak, aby zobaczyć czy będzie chociaż podobny do teoretycznego.
Jak pomierzyć głośniki? Z 1 metra w osi?

bramkowanie masz chyba mega krótkie. Pomiar ważny od 1.5 kHz, zdałoby się z tego zejść co nieco.
a po czym widać bramkowanie na wykresie?

Ostatnia edycja:
a po czym widać bramkowanie?

Przy pomiarach jest taki trójkącik, masz go w okolicach 1kHz. Mówi o tym, że od tego miejsca pomiary są teoretycznie realne. Holm sam ustawia bramkowanie na podstawie pierwszego odbicia. W opcjach możesz się tym pobawić, możesz to wyłączyć i sam poustawiać. Na głównej jest artykuł Yoshiego o SW. W którejś części są opisane pomiary i między innymi bramkowanie. Poczytaj to wiele Ci się wyjaśni :)

Jak pomierzyć głośniki? Z 1 metra w osi?
Jak wyżej, wszystko w tych tutkach jest fajnie opisane :) Holm jest prościuteńki, łopatologiczny, jeśli ja potrafię się nim posłużyć to Tobie pewnie też nie sprawi to problemu :)

Pobawiłem się więcej i z dostępnych mi elementów wyszło coś takiego.
Podział na 4kHz, nie mogłem zrobić zwrotki tak jak proponował mi program, bo ograniczają mnie posiadane elementy zwrotnic. Dążyłem do uzyskania charakterystyki zbliżonej do tej proponowanej przez SW.

Charakterystyki teoretyczne z symulacj:
1. głośniki w przeciwfazie.

2. głośniki w fazie.

Pomiary w Holm Impulse:
1. głośniki w przeciwfazie.

2. głośniki w fazie.

Taka konfiguracja brzmi już zdecydowanie lepiej, pojawiły się średnie tony, chociaż dalej brakuje pewnych rejestrów (takiego ciepła). Wydaje mi się, że wybijają się za bardzo częstotliwości z tej górki na 5kHz, dźwięk jest trochę taki jakbym miał włączony loudness - dobry bas i wysokie rejestry.

Pomierzyłem głośniki w obudowie tak jak radziliście. Nie udało mi się pomierzyć za pomocą SW, ale za to ARTA dała radę. Charakterystyki wygładzone do 1/1 oct i nie wiem czy nie za bardzo. Pomiary wykonane z 1m w osi głośnika, przy tym samym poziomie głośności oraz w takich samych warunkach, wysokotonowy mierzony przez kondensator 8,2uF.

Czerwona STX; Niebieska mission

Na podstawie tych pomiarów spróbowałem zasymulować zwrotnicę aby jak najbardziej wygładzić wykres. Denerwuje mnie ta górka STX-a na ok 5kHZ, która podbija mi charakterystykę wypadkową, nie bardzo wiem jak to wygładzić. Poza tym w miejscu podziału mam cały czas delikatny dołek.
Proszę o podpowiedź, czy moje pomiary, oraz kierunek w jakim się poruszam są w porządku.

Głośniki połączone w przeciwfazie:

Głośniki połączone w fazie:

Ale małą mocą
Jeszcze raz pomierzę głośniki tak jak mówicie, potem zrobię symulacje i zobaczymy co wyjdzie.
W sumie racja to co mówicie, z kondensatorem tak jak u mnie wychodzi zwrotka na ok 2,4 kHz, czyli niedaleko miejsca gdzie mam dołek.

PS. Jak ustawić małą moc, która będzie jeszcze bezpieczna? Np w Holmie poziom kiedy program nie będzie krzyczał, że za mały poziom?

Powrót