• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Podkładka pod TDA7294 (MULTIWATT 15V)?

Reakcji
0
Buduję wzmacniacz w którym wszystko jest standardowo zmasowane i potrzebuję podkładek pod TDA7294. Szukałem i nie znalazłem nic pod MULTIWATT 15V. Jedynie coś, co może będzie pasować (podkładki pod TOP3/TOP247). Macie jakieś doświadczenia w temacie?

wasik1989 napisał:
Jarosław, podkładka pod to220 wystarcza, tylko trzeba ją niekiedy przyciąć.

No chyba kolega sobie zarty robi? Obudowa TO220 jest dwa razy mniejsza od obudowy TDA wiec co tu przycinac?
Odpowiednie podkladki pod TDA to wlasnie te po TO3P lub kupienie miki w arkuszach.

Chodziło mi o podkładki pod Toshiby, jak kupowałem to nie zwróciłem uwagi, w opisie aukcji było to220 a przyszły rzeczywiście TO3P.

TOP3 się nie nadają są za wąskie, zerknij na wymiary obudowy tda7294, wszystko masz podane w nocie katalogowej.

coolombo, nie nadają? TO3P z TME wraz z TDA:

Postawiłem na nich z 20 układów na pewno, i nie było problemów.

To co pokazałeś na zdjęciu to podkładka SOT93 z TME
Te opisane jako rzekome TO3P w rzeczywistości są dużo większe 25x38. Tak się składa że też kupowałem w tme oba wyżej wymienione typy podkładek to3p i sot93.

Roznie handlowcy opisuja podkladki a i producenci robia rozne wielkosci, jedni robia otwory 3mm a inni az 4mm. Akurat wielkosci to mozna sobie przymierzyc gozej jest z rozpoznaniem grubosci miki.

Jeszcze tak dla rozwiania moich wątpliwości, wiem ze pytałem już o to no ale :]

Jeśli nie zastosuje podkładek mikowych w mostku tda to jakie mogę byś tego konsekwencje dla samego układu? Ewentualne doknięcie radiatora itp może zaszkodzić dla układu?
A i jak zdecyduje się na podkładki to jak odizolować śrubkę przykrecającą scalak?

Na radiatorze będzie wtedy ujemne zasilanie, musisz odizolować radiator od masy bo w przeciwnym wypadku będzie bum. Jak dotkniesz palcem nic się nie stanie.
Podkładki te z tme są dość grube możesz je rozwarstwić na cieńsze wtedy będziesz miał lepsze odprowadzanie ciepła.

Powrót