• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Podkładki mikowe

Reakcji
4
Czy ma ktoś jakieś źródełko podkładek mikowych pod tranzystory TO-264 (2SC5200/2SA1943) ?

TME / Allegro itp. brak - gdzie Wy to kupujecie?

No jest pełno tylko małych - tranzystory maja wymiary 20,5x26mm i otwór 6mm od górnej krawędzi.

Ta co podałeś jest do TO-218 i ma otwór 4mm od górnej krawędzi, a wymiary są praktycznie na styk.

Z braku wszystkiego sam je kiedyś stosowałem... dlatego je podałem:) 2SC5200/2SA1943 dookoła sa "plastikowe" i od biedy te podkładki dają radę.

2SC5200/2SA1943 dookoła sa "plastikowe" i od biedy te podkładki

Problem może być jak się podkładka przesunie przy dokrecaniu tranzystora albo po czasie jakieś przebicie na krawędzi podkładki wystąpi.

Dlatego szukam typowych do TO264 ale jakoś ciężko z tym...

Pisz do ludzi z allegro którzy duzo tego mają... pewnie bedą też do To264.
PS Uniamp chodzi juz 3 lata na tych podkładkach:)

A jakie macie zdanie na temat silikonowych?

Bo czasem na temat miki mozna przeczytac ze to przezytek.

w jednym z tematów w elektronice była ciekawa dyskusja na ten temat, chyba w temacie o wzmacniaczu zbiga?

Rzeczywiście, znalazłem - nawet testowane to było przez Zbiga i po założeniu podkładek silikonowych nieznanego pochodzenia temp. obudowy tranzystora wzrosła o 15-20 stopni więc bardzo dużo.

Sprawa prosta - mika jednak nie ma lepszego zamiennika :)

Powrót