• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

podlaczanie filtra aktywnego

Reakcji
0
Witam!
Mam aktywny filtr ktory potrzebuje zasilania symetrycznego. I czy moge go podlaczyc bezposrednio np z dwoch traf 12v?? i jak to dokladnie podlaczyc.

Dzieki!!

w sumie prosciej tylko ze ja nie za duzo potrafie z elektroniki jakby mozna bylo jasniej

dzieki!

no nie musi :) tylko wyjasnijcie mi gdzie jest to zasilanie pomocnicze?!? Jestem trochu tepy z tego pomozcie mi!!

Dzieki!!

nie rozumien jak to "gdzie jest to zasilanie pomocnicze"?przecież jest podpisane na tym schemacie że to +12 i -12 (symetrycznie 12V)to co potrzebujesz do zasilania filtra.Budujesz taki prosty układzik który najprościej mówiąc "zmniejsza"(prosta stabilizacja na diodach zenera) napięcie którym końcówke mocy zasilasz żebyś osobnego trafa/zasilacza nie musiał robić.Tam gdziej jest +-45V podłączasz wyprostowane napięcie które podajesz na końcówke mocy(wnioskuje że ją masz jeśli filtr aktywny budujesz)i nie musi to być +-45V jeśli masz np: +-35 lub inne też styknie, GND-no to chyba wiadomo, a z "miejsc" oznaczonych +12V i -12V podłaczas zasilanie dla filtra i wszystko.

Wydajnośc prądowa jest niewielka (kilka-naście mA) i maleje wraz z różnicą miedzy napięciem wejściowym niestabilizowanym a wyjściowym i napięciem diody Zenera (z powodu ograniczenia jej mocy strat).

W takim razie jak wystabilizować napięcie pomocnicze z większą wydajnością prądową (ok. 1A przy +/- 12V, napięcie z trafa to +/- 50V AC czyli +/-70V po wyprostowaniu) ? Ma ktoś jakiś pomysł, gotowe rozwiązanie lub mógłby mnie naprowadzić ? (odpadają rozwiązania z techniką impulsową bo za bardzo zakłócają nap. zasilania)

Odrazu wyjaśniam, że jest mi to potrzebne do urządzenia dalekiego od audio, ale przy okazji tego wątku chciałbym się czegoś nauczyć.

mam juz te diody i teraz mam pytanie czy obojetne jest podlaczenie tych diod??

Podłączenie nie jest obojętne, dioda Zenera, jak każda inna ma polaryzację, czyli biegunowość, która jest zaznaczona i należy ją prrawidłowo włączyć (polutować). Pasek na obudowie diody wskazuje na katodę (jeśli wogóle coś Ci to mówi).

Powrót