• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[3-drożne] Podstawkowe 10"

Reakcji
158
Cześć,

Chciałem pokazać kolumnę, którą robiliśmy wspólnie ze znajomym. Niestety nie zgodził się on na udostępnienie schematu zwrotnicy, którą wykonałem. A szkoda, bo to fajny projekt.
Zastosowane głośniki to:
góra ....TW29RN
środek 12MU8731T00
dół ......10RS430
Prosta obudowa z grubej sklejki, z zaokrągloną krawędzią frontu.
Głośniki są na tyle dobre i sensownie rozmieszczone na froncie, że wystarczyła prosta zwrotnica i mamy bardzo gładką charakterystykę na osi. Jedynie woofer wymagał zastosowania tzw. pułapki rezonansowej na ~2kHz. Kopułka miała sporo zapasu skuteczności, więc z 4 omowej, za pomocą rezystorów, przekształciliśmy ją w 8-omową. Dzięki temu można było 2-krotnie zmniejszyć pojemność kondensatorów w filtrze. Co oczywiście przełożyło się na cenę zwrotnicy. Podziały są 400 i 2200 Hz. Ten drugi jest wynikiem kompromisu między dobrą pionową a poziomą charakterystyką kątową. Pomiar został wykonany w pełnej przestrzeni (4pi) z około 80cm, bez bramkowania dlatego basu wydaje się mało, ale w warunkach domowych pójdzie mocno w górę.

Ostatnia edycja:
Jaki litraż?, Jaka czułość wyszła na tym basie ?
No On tam ma sporego dzwona jak na celuloze.
Ciekawa konstrukcja |;‑)

Ostatnia edycja:
Około 25L, bardzo mało jak na 10". Czułości nie mierzyłem, tylko pomiar względny.
W tak małej obudowie niestety basu również nie jest za dużo, ale dość dobrej jakości.

Też byłem za większą obudową, ale znajomy uparł się na małą skrzynkę. Twierdzi, że będzie miał lepszą odpowiedź impulsową. Trochę za bardzo ufa symulatorom.

Płytki drukowane projektuję ja, a wykonuje zewnętrzna firma. Płytek jest za dużo żeby wszystko robić ręcznie, a za mało żeby kupić maszyny do pcb.

Powrót