Panowie... rozwodzicie się pewnie nad bardzo ciekawymi sprawami... A gdzie te konkrety o które was proszę? XD
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
W temacie o którym mówisz trwała dyskusja a nie konkretne zagadnienia dotyczące TL-ki.
ale podajcie lekturę z wzorami i zagadnieniami które są pisane "po ludzku" chętnie się czegoś nowego nauczę.
200 coś stron rozwodzenia się nad tym... nawet nie wiem nad czym bo to dla laika nie zrozumiałe...
A może tobie chodzi tylko o taki podstawowy wzór na długość fali, biorąc prędkość dźwięku dla uproszczenia 340m/s i tunel ćwierćfalowy to będziesz miał: d=85/f. Czyli przykładowo dla f=80Hz będzie d=1.06 metra.Właśnie... podajcie jakiś wzór na długość i zwężanie się tunelu.
Właśnie! Przeczytałem tą lekturę ale nie wiele wniosła w moje pytania. Znaczy się, wiem już na czym polega działanie takiej TL-ki i przyznam że to bardzo ciekawe. Jednak ciekawi mnie nadal jaki tunel wybrać, dzie umieścić głośnik ile załamań moge zrobić, jakie długi i w jaki sposób ma się zwężać ku wylotowi... To dla mnie ważne i dlatego piszę ten temat...
Już jeden kolega w tym wątku podpowiedział:Jeśli d=85/f to jakie zastosować to f? ma to być Fs głośnika? czy raczej wyższe, niższe? właśnie na takie odpowiedzi liczę
No i przede wszystkim Sd głośnika Skoro jest to testowy zestaw to spróbowałbym wyciągnąć z tego trochę i zrobiłbym TLkę o parametrach:
- strojoną na ok 5-10Hz wyższą od fs
- o przekroju wejściowym 2-2,5SD i wyjściowym 1-0,8SD
Zobacz w tym wątku ile Pogromca się namachał żeby zaprojektować jeden monitor.
A ja może zapytam tak - jesteś w stanie zrobić na tym głośniku suba w wersji BR? Ale chodzi o wykonanie "poprawne", a nie "na oko". Obawiam się, że nie do końca. Inna sprawa, że Twoje podejście kompletnie zniechęca (przynajmniej mnie) do jakiejkolwiek pomocy Tobie. Po Twoich kolejnych wypowiedziach widać, że na 100% nie czytasz materiałów, które podesłał Ci np Pogromca Mitów. Rzeczy, o które pytasz to wręcz podstawy, od których zaczyna się praktycznie każdy artykuł na temat TL'ki - więc jeśli o nie pytasz znaczy to, że tych artykułów nie czytasz. I od razu uprzedzę Twoje ewentualne odpieranie tego zarzutu - dla osób, które interesują się tematem i znają owe opracowania jest to po prostu oczywiste. Ja przeważnie jestem skory do pomocy, ale jak mam do czynienia z takim leniem jak Ty, to mi się od razu odechciewa. Szczerze mówiąc mam nadzieję, że nikt nie poda Ci tutaj gotowego rozwiązania - i nie wynika to z mojej złośliwości, ale z troski o Twoją osobę - może będzie to dla Ciebie swego rodzaju lekcja, która zaprocentuje na przyszłość. Sorki, że tak ostro, ale aż mi się gotuje jak widzę coś takiego... wyniki "bezstresowego wychowania" | |