Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
W ten sposob sciezki mas i zwojnice transformatorow sa odizolowane i nie ida na punkt masy i prady DC nieplyna przez uzwojenie gdy + i - prady sie roznia.
ultra szybkie diody
dawanie drugiego mostka ma sens tylko wtedy gdy galezie V+ i V- beda roznie obciazone z zalozeniaw każdym razie jeden mostek jest gitez
z tego właśnie względu też je dodałem do projektu.aby to tłumić ładuje się równolegle do diody kondensator
W jakimiś Hi-End można pomyślieć o wypasionych diodach za 2 dychy sztuka ale do LM wystarczy zwykły mostek
W filtry EMI nie chcialbym sie pchac, bo trzeba podlaczac je do masy obudowy, a niech przypadkiem pojawi sie przebicie 230V...
Powiedzmy, ze zalezy mi na tym, zeby oszczedzic te 1,5V spadku napiecia na mostku to jest sens dawac diody shotki'ego?
No tak jak pisałem wcześniej, nie znam plusów podwójnego mostka. Alepodwojny mostek
dawanie drugiego mostka ma sens tylko wtedy gdy galezie V+ i V- beda roznie obciazone z zalozenia
to uznaje jako standardgasiki do tych diod, a miedzy kondensatorami filtrujacymi rezystory
Irka metoda. Ponoć zajebiste rezultaty. Ja nie stosowałem ani nie testowałem., ale ma to sens z pewnością.Stabilizatory do zasiloania zwrotnicy - podowjne, szeregowo - swoja droga.
też to mam, oraz te same na włączniku zasilania.A na stronie pierwotnej trafa wystarczy dac kondenstaory 0,1uF
ja też się nie pchałem.W filtry EMI nie chcialbym sie pchac
Nie, diód schottkiego w mostku nie stosuje się, żeby oszczędzić sobie na spadku napięcia.
Powiedzmy, ze zalezy mi na tym, zeby oszczedzic te 1,5V spadku napiecia na mostku to jest sens dawac diody shotki'ego?
Nie, diód schottkiego w mostku nie stosuje się, żeby oszczędzić sobie na spadku napięcia. Przynajmniej nie w audio. Raven na stronie wcześniej opisał plusy ich.
A to ciekawe stwierdzenie, bo ja moim "audiofilskim" zasilaczu do lamp ze stabilizacją napięć anodowego i żarzenia mam zastosowane diody schotky'ego w mostku właśnie w celu ograniczenia spadku napięcia, co było mi potrzebne.
Małe podsumowanie:Czy lepiej zrobic to na zwyklych diodach, bo te szybki przyniosa wiecej szkody niz porzytku (a te 1,5V olac)?
a miedzy kondensatorami filtrujacymi rezystory?
zy wypadaloby jakos lepiej filtrowac smieci zasialnia? W filtry EMI nie chcialbym sie pchac, bo trzeba podlaczac je do masy obudowy, a niech przypadkiem pojawi sie przebicie 230V...