• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

podzial aktywny 2.1

malyzmc napisał:
Stereo mam na M18WH i Cat298 zresztą jak w podpisie, a sub na MDS12DVC :twisted: (w budowie) :wink:

M18WH to kawal glosnika i niskie tony w niczym mu nie beda przeszkadzac.
Jakbys mial pierdziawki 10cm w pudelki 2litrowym to wtedy trzeba.

pegelmesser napisał:
W wysokiej klasie kinach domowych tez jest opcja SMALL i LARGE ktora można sobie usatwić jak są kierowane niskie tony.

Chyba kazdy amplituner ma ta funkcje. Nie kazdy tylko wie ze wlasnie wybor malych kolumn powoduje odciecie w nich basu i tzw przekierowanie go do suba.

W tym przypadku kolumny na M18WH nalezy uznac za duze wiec zostaje tylko sub i jego preamp.

Bo ja iwem czy to kawał głośnika.. szybko sie "konczy" moze moja miala jakas wade ale mimo ze nigdy nie grala na takich poziomach zeby cos trzeszczalo strzelalo itd a jednak resor nie wytrzymal :???: no nie wiem..

Nie urwał według Pawla sie rozciagna ja nie wiedzialem wogole o co chodzi.. Na niektorych utworach jak podkrece jedna spokojnie sobie jeszcze gra a w drugiej wyglada na to ze cewka wypada z pola i jest takie charczenie/pstrykanie

To trzeba najpierw sprawdzic to czy glosnik czy moze wzmacniacz jest przesterowany.

juz wszystko sprawdzalem i obudowy i zwrotnice i kanaly i pawel tez mial go u siebie po za tym tylko jeden ma takie dolegliwosci

No to trafil Ci sie felerny glosnik, chyba nie wiele mozna na to poradzic. Vifa czy scan-speak to wszystko sa tylko glosniki i wszystkie maja zwykle mechaniczne wady.

Wstaw szeregowo z kolumna elektrolita bipolarnego ok 100uF to uslyszysz jak gra glosnik z odcietym dolem. Mozesz polaczyc dwa zwykle elektrolity 220uF szeregowo, plusami lub minusami do siebie.

No więc potrzebuje godny polecenia układzik (układy) zawierający sumator wejściowy, filtr subsoniczny, dolnoprzepustowy filtr 24db/okt z regulacją odciecia i wzmocnienia, no i jakiś przesuwnik fazy z płynną regulacją wypadałoby.

Powrót