• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pojawiające się przesterowanie.

Reakcji
79
Cześć,
Co może być powodem pojawiającego się dość często takiego przesterowania dźwięku, poniżej link do filmu na yt.
https://youtube.com/shorts/UuBHgZfQ8D0?feature=share
Gdy słucham z laptopa bez Dac'a wszystko jest w porządku zaś gdy podłączę dragonfly black pod usb co kilka minut ukazuje się taki pik.
​​​Czym może być to spowodowane?

Kontaktowałem się ze sprzedawcą i twierdzi, że powinno wszystko czysto grać, obwinia kable lub gniazda wejściowe wzmacniacza.
Zastanawiam się czy zakupiony przeze mnie dragonfly nie jest uszkodzony.

Ostatnia edycja:
Napisz proszę która wersja dragonflya. Co do tego przesteru zobacz czy nie masz czasem z poziomu laptopa uruchomionych jakiś udziwniaczy pokroju dolby atmos. Może masz coś doinstalowanego co nakłada się na dragonfly. Nie bawiłeś się EQ w jakimś odtwarzaczu? Wygląda jakby było coś nałożone. W dragonie nie ma co się zepsuć. Druga rzecz może to nie jest przesterowanie tylko kable w obudowie latają i uderzają. Ja ostatnio miałem duży rezonans na waveguide który stykał się z krawędzią w obudowie i powodował dziwne słyszalne drgania. U ciebie jedynie co mogłoby drgać to kable ewentualnie luźny BR.

Wersja dragonfly black. Laptop nowy zainstalowany jedynie zwykły fabryczny odtwarzacz multimedialny bez możliwości zaawansowanych konfiguracji, nie bawiłem się korektorem.
​​​​​
​Gdy słucham z laptopa bez dragonfly wszystko jest ok. Kable nie latają, zwrotnice nie mają smarków nawalonej cyny i porty osadzone na wcisk + klej. To można wykluczyć bo bez dragonfly wszystko gra.

Na starym innym laptopie to zjawisko występowało bardzo rzadko i pomagał jego restart.

Sprzedający podał maila do serwisu i kazał przesłać film już kiedyś mieli taką sytuację i nie pamięta co było rozwiązaniem tego problemu. Puki co wyłączyłem mikrofon i możliwość odtwarzania z wbudowanych głośników testuje dalej może to coś pomoże.

Miałem identyczny model jakiś czas temu ale w komputerze PC i wykorzystywałem to z Philips X2HR. Nic takiego nie występowało. Na 99% coś nie tak jest z dragonem. Sprawdzałeś w innych portach USB? Może coś z portem jest nie tak.

Dziwna sprawa. Ekran lapka fabrycznie był ustawiony na 3 minuty i wyłączał się w celu oszczędzania zużycia baterii/prądu (muzyka grała dalej), gdy przestawiłem wyłączenie ekranu na 1 godzinę i włączenie wygaszacza po godzinie (ekran odpalony) problem już nie występuje.
Nawet gdy już włączy się wybrany wygaszacz, ekran jest dalej odpalony i muzyka gra bez wytrzeszcza dźwięków. Testuje od rana i taka błahostka okazała się rozwiązaniem.
​​​​​

Ostatnia edycja:
Powrót