• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pojedyncze zasilanie do wzmacniaczy operacyjnych

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
witam

jak podlaczyc wzmacniacze operacyjne pod pojedyncze zasilanie?
zrobilem filtry gornoprzepustowe na TL074 i LM324 ktore na symetrycznym zasilaniu pieknie pracuja a jak podlaczam pojedyncze to nie chca dzialac
cos trzeba dodatkowo podlaczyc?
wiem ze wymagany jest stabilizator napiecia, czy cos jeszcze?

Najprostsze rozwiązanie to 2 rezystory 10k między plus i minus, łączone powiedzmy szeregowo. Między tymi rezystorami podłączasz mase. Do tego kond 47uF między plus i minus i spokojnie podłączasz to pod napiecie niesymetryczne.

Przy zasilaniu pojedynczym napięciem musisz wstępnie wejścia "podciagnać" do jakiegoś napięcia odniesienia będącego zazwyczaj połową napięcia zasilania.

[ Dodano: 2006-01-27, 21:36 ]
Aha no i na wyjsciu zastosować kondensator odfiltrowujący składową stałą

tu masz przyklad

Załączniki

• 20-100hz_single_620.jpg
    20-100hz_single_620.jpg
    25.8 KB · Wyświetleń: 0
nie mam pojecia dlaczego elektronika prawie nigdy u mnie nie dziala

moglby ktos zmontowac cos takiego u siebie, sprawdzic czy dziala i umiescic schemat...PROSZE

mam zamiar podpiac to przed tda1554 w samochodzie i zasilic przednie glosniki obciete ponizej ok 100hz filtrem 2rzedu

Powrót