• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiar głośnika mikrofonem - uzyskanie charakterystyki jak z datasheet

Reakcji
0
Cześć,

Mam kilka głośników z odzysku i chciałbym wykonać pomiary ich mikrofonem oraz pomiar impedancji. Zastanawia mnie kwestia pomiaru głośnika bez obudowy tak jak mierzy to producent i podaje dokumentacje. Komory nie mam, ale od 400Hz będę w stanie coś zmierzyć i sprawdzić jego SPL w zależności od częstotliwości. Pytanie do czego przymocować taki głośnik jakie ma mieć rozmiary taka płyta i gdzie go umieścić w tej płycie?

Ciekawe spodziewałem się montażu na środku. Ciekawe co skłoniło kogoś do stworzenia w normie takiego umiejscowienia głośnika.

Zastanawia mnie kwestia tego ,,plecaka'' w zbudowanym układzie pomiarowym głośnika. Norma pewnie o tym nic nie mówi? Taki plecak przy pomiarze od 400Hz to raczej nie ma wpływu na wynik z nim lub bez niego? Obudowa głośnika miałaby wpływ dla niskich częstotliwości typu 50Hz lub 100Hz ale to już pomiary w komorze.

Jak dobrze rozumiem to tam gdzie się montuje głośnik to jest to wymienna jakaś ramka, żeby od nowa ciągle nie robić całej płyty pod daną średnicę głośnika?

Załączniki

• Przechwytywanie.JPG
    Przechwytywanie.JPG
    693 bajtów · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Samo umiejscowienie glosnika w tej mini odgrodzie wynika ze zjawiska dyfrakcji. Gdyby glosnik zamontowac w centrum takiej odgrody, to mialoby to duze odbicie na rzeczywistym, zmierzonym pasmie glosnika, ktore byloby falszowane przez wplyw dyfrakcji tej odgrody.

Co do dodatkowej obudowy, to wszystko zalezy od tego, co faktycznie chcemy zmierzyc. Producenci glosnikow nie mierza tak samo i zwykle w nocie katalogowej jest podany sposob pomiaru, warunki pomiaru. Czasami taka odgroda pelni inne funkcje pomiarowe, jak np pomiar znieksztalcen, czy pomiar parametrow TS.

Powrót