• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiar impedancji

Reakcji
0
Witam

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak zasymulować charakterystykę impedancji w Speaker Workschop?

We właściwościach projektowanej zwrotnicy nie mogę zaznaczyć Network Impedance...

Napiszcie, czy ktoś się z tym już spotkał i jak mogę sobie z tym poradzić?

Z góry dzięki :neutral:

Otwórz schemat zwronicy czyli sumę.(networ) kliknij prawym przyciskiem myszy, na samym dole będzie properties, i tam będzie zaznacz Network Impedance.

Jeśli to nie zadziala to znaczy ze we właściwosciach głośnika nie masz dodanej charakterystyki impedencji.

Dzięki za odpowiedz, ale u mnie niestety nie działa :sad: .
We właściwościach głośnika mam dodaną charakterystykę impedancji.

Może muszę coś jeszcze zaznaczyć... :?:

Tworze nowy filtr <network>
Dodaje głośnik i już wtedy nie mogę zaznaczyć NETWORK IMPEDANCE (tzn. zaznaczam, ale jak wchodzę ponownie we właściwości, to NETWORK IMPEDANCE nie jest już zaznaczone). We właściwościach głośnika mam zaznaczone w DATA charakterystykę impedance.
Niestety we właściwościach filtra nie mogę zaznaczyć na stałe NETWORK IMPEDANCE :?: :?:

_chopin_, Nie ma możliwości zaznaczenia na "stałe" ponieważ przy każdym nowym tworzeniu filtru, należy robić to od nowa, zaznacz networ impedance i daj oki, po prawiej stronie pokze się wykres impedencji, a po stworzeniu filtru, będziesz mial wykres jak wyglada chark-a impedance po filtracji, nastepnie jak zrobisz nastepny filtr czyli bedziesz miał filtr GP i DP, robisz wsólny network dla obu głośników, zaznaczasz NETWORK IMPEDANCE dajesz oki, następnie dasz calculate response(dobrze jest dać wtedy osobny folder dla uporządkowania) i program połaczy ze sobą te dwa fitry.

Wielkie dzięki piku16

Okazuje się, że z uporem maniaka, po wybraniu NETWORK IMPEDANCE zatwierdzałem zmiany przyciskiem <zastosuj>
Okazuje się, że po kliknięciu przycisku <OK> wszystko działa (jest OK :grin: )

Przebieg impedancji jest poprawny od ok.200Hz w górę.
Zastanawiam się, czy istnieje możliwość dokładnego wykreślenia ch-ki impedancji np od. 20Hz?

Pozdrawiam
_chopin_

Ipmedencja wzrasta wraz z częstotliwoscią, niestety przy projektowaniu zwrontnicy, nie ma możliwości sprawdzanie ponieżej 100-200hz.

_chopin_ napisał:
Zastanawiam się, czy istnieje możliwość dokładnego wykreślenia ch-ki impedancji np od. 20Hz?
Jest sposób, wystarczy, zrobić sam pomiar impedencji, ale to już wtedy jak masz złożoną zwrotnice i zamontowaną w kolumnie.

Powrót