• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomiar indukcyjnosci cewek

a no i by bylo prosto i bez zbednej zabawy

choc w sumie jig do wielu rzeczy przydatny wiec moze i to tez pomysl tylko co to za SW bo nie wiem :D i czy tak jak ktos juz spytal to miarodajne??

zboj87 napisał:
A jest to tak samo miarodajne, bo nie wydaje mi się...?
Na tyle miarodajne, że spokojnie wystarczy do pomiaru cewek i nie tylko. Ktoś kiedyś robił pomiary cewek do zwrotnic za pomocą JIG'a i wyniki były bardzo dobre.

Sw= Speaker Workshop ( program do projektowania zwrotnic i pomiarów głośników Jig z nim współpracuje) bardzo dobrze mierzy cewki nie ma sensu multimetra za 100 zł kupować.

moja instalacja jiga ma rezystancję ok 40mohm(a nie jak zazwyczaj 100-300mohm) i po kalibracji wyniki są zbieżne z tymi z podobnego miernika, sam uzywam SW do pomiarów LC ale jestem w trakcie budowy miernika mikroprocesorowego jako osobne urządzenie, będzie on miał w zakresie 20u-20000uF dokładność 1% a koszt budowy takiego miernika nie przekroczy 150zł więc chyba jednak nie warto kupować czegoś za 1000zł skoro jest SW (:

flodins napisał:
będzie on miał w zakresie 20u-20000uF dokładność

Autorowi chodzi o cewki a nie o kondensatory.
daniel69, Chcesz cewki nawijać sam? A może chcesz stworzyć sam zwrotnicę? Bo jeśli tak, to tak czy siak potrzebujesz JIG-a i SW :D

za 5zl mozna zbudowac prosta przystawke do pomiaru indukcyjnosci na cmosie hc132 ktora nie raz byla opisywana w AVT.

no ja bym powiedzial ze malo ktory miernik ma pomiar indukcyjnosci, za ta prawie kazdy pomiar pojemnosci. za to miernik ktory kolega przytoczyl jest naprawde porzadne i dokladne urzadzenie. używam takiego samego od 2 lat i jestem zadowolony. posiada takze tabele z dokladnosciami dla kazdego zakresu, wiec mozna sobie bledy pomiaru wyliczyc jak ktos potrzebuje

chce sam nawijac cewki... bo nie oplaca sie mi ich kupowac

[ Dodano: 2009-01-08, 21:50 ]
irek napisał:
za 5zl mozna zbudowac prosta przystawke do pomiaru indukcyjnosci na cmosie hc132 ktora nie raz byla opisywana w AVT.

a jak to zrobic?? lub gdzie znalezc schemat...

Wczesniejsze opracowania (tez Janeczka) byly z generatorem na zakres bardziej przydatny akusykom. Ja mam ten uklad z przelaczanym zakresem do 0,5mH i do 5mH.

Malo ktory miernik ma pomiar indukcyjnosci a te bardzo tanie moga ja mierzyc bardzo niedokladnie. Na szczescie mozna juz kupic miernik RLC czy multimetr w cenie ok 150zl. Kiedys ceny miernikow cewek zaczynaly sie od 300zl.

Osobiście moge polecić miernik unit ut-70A - dość tani (płaciłem 165 zł) i na prawdę przyzwoity. Mierzy kondensatory do 100 uF i cewki aż do 20 H, dokładność w użytecznym zakresie całkowice wystarczająca - 2%. Są chyba też tańsze ale różnie to może być z jakością.

szkoda ze pojemnosc tylko do 100uF. Bo czesciej sie przydaje zmierzenie jakiegos starego duzego elektrolita, malych nie warto mierzyc tylko od razu kupic nowe.

Racja ale duze to mozna zmierzyc podlaczajac ze zrodla napiecia stalego poprzez rezystor i badac jak szybko rosnie napiecie. Stad wprost wynika pojemnosc.

Powrót