• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiary domowe ich wiarygodność

Reakcji
0
Witam nie dawno złożyłem kolumny głośnikowe z tego co miałem w domu odziedziczone po bracie. Zwrotnice złożyłem na podstawie charakterystyk dostarczonych od producenta, powiedzmy że na moje nieaudiofilskie ucho grają oki, nawet lepiej niż się spodziewałem . Wszyscy piszą żeby zrobić dobrą zwrotnice to trzeba zrobić pomiary, wiec pomyślałem że skoro jestem studentem politechniki to skontaktuję się z kimś na uczelni, gdyż sam sprzętu nie posiadam i nie będę go robił dla głośników za 200zł na parę kolumn . Padło na Pana który robi doktorat z metrologi(miernictwo itp). oto co mi napisał
Zrobienie charakterystyki częstotliwościowej wymaga posiadania komory
bezechowej wraz z odpowiednim osprzętem pomiarowym (skalibrowane
mikrofony) a o ile wiem to w tej chwili takiej na Politechnice
nie ma ponieważ nie prowadzi się badań w tej tematyce.A pomiar bez
takiej komory traci sens - nałoży się charakterystyka pomieszczenia.

No teraz mam pytanie jaki jest sens robienia pomiarów w domu które są obarczone błędem pomiarowym?

To napisz mu ze guzik sie zna na pomiarach akustycznych!! A jak chce pogadac to chetnie sluze pomoca.

Owszem wykonanie bardzo dokladnych pomiarow jest trudne bo trudno sprzet skalibrowac. W zasadzie nie istnieja wzorce charakterystyk wiec nawet firmowe pomiary obarczone sa jakimis trudno obliczalnymi bledami. Nie ma to jednak wiekszego znazcenia bo pomairy sluza do pomocy a nie do osiagneicia bezwzglenie plaskiej linni. Po prostu pomagaja konstrolowac charakterystyke a i tak zawsze najwazniejszy jest odsluch.

Na ucho nie okreslisz koneicznej fazy glosnika wysokotonowego na na pomiarze widac to idealnie.

Jesli zrobiles teoretyczna zwrotnice to jest ona na pewno bardzo niedoskonala a jesli Ci to odpowiada to nie ma sprawy. Na pomiarach wyjdzie co moznaby poprawic.

Problem z pomiarami w domu jest taki, że faktycznie nakłada się charakterystyka pomieszczenia, więc publikując projekt w sieci nalezy mieć swiadomość, że osoby które będą go powielały, usłyszą z kolumn coś innego niż autor..

Jednak opracowanie projektu w domowych warunkach na własne potrzeby jest jak najbardziej OK IMO, bo wtedy masz sprzet faktycznie dopasowany do warunków odsłuchowych.

Tak to jest jak sie rozmawia z teoretykiem który ma jeszcze mgliste pojęcie o temacie.
Spytaj się go jak chcesz zmierzyć temperature na zewnątrz to musisz mieć temometr kalibrowany w laboratoriach NASA czy wystarczy taki z kiosku? Do pomiaru czasu wystarczy zegarek za 5 zł czy musi być zegar atomowy? itd.

Na politechnice Lubelskiej niestety nie ma takiej komory. Gość nie jest teoretykiem miałem z nim zajęcia z metrologi i muszę powiedzieć że zna się na miernictwie dlatego pytam tutaj.

betonixx napisał:
Na politechnice Lubelskiej niestety nie ma takiej komory. Gość nie jest teoretykiem miałem z nim zajęcia z metrologi i muszę powiedzieć że zna się na miernictwie dlatego pytam tutaj.
Na 1 lub 2 piętrze WEiI w którejś gablocie jest co nieco o komorze bezechowej, już nie pamiętam czy to komora politechniki czy nie. A gość może i zna się na metrologii ale elektrycznej czy mechanicznej, ale akustyka jest ciut inna, ucho to nie multimetr.

Na elektrycznym studiowałem, metrologię miałem.

betonixx, klasyczne pomiary wykonuje sie na przestrajanym sygnale sinusoidalnym. taki pomiar faktycznie w domu jest kompletnie bez sensu
dlatego wlasnie SW i inne programy posluguja sie metoda MLS
na czym to polega? nie wiem wiec bedziesz musial sam doczytac

What is an MLS signal?

An MLS (Maximum Length Sequence) signal is a pseudo-random noise signal with the happy coincidence that after some serious processing it looks like a pulse, but with much more energy - lower noise levels - than a standard pulse. If you remember any electrical engineering: a pulse contains all frequencies and if you know the pulse response of a circuit (speaker) then you know the frequency response of the circuit. Hence, Speaker Workshop uses MLS signals exclusively for impedance and frequency response testing.

Powrót