Ja również zgadzam się z opinią mbar'a - ale tylko w połowie. Prawdą jest to, że pokazanie kolumn DIY z taką charką na forum (nie tylko tym ale pewnie na wszystkich audio-forach) spotkało by się z krytyką i jak to trafnie ująłeś "spłukaniem w kiblu. Ale nie do końca mogę sie zgodzić z opinią, że te kolumny to kupa a to, że są dobrze oceniane wynika tylko z ich ceny i prestiżu na rynku. Podejrzewam, że producent nie miał tutaj podejścia typu >>pomiar - projekt zwrotki z gładką charką -zmiany po omacku - wypuszczenie produktu (kupy) na rynek<<. Pewnie siedział nad tym sztab ludzi, wykonywanych było multum prób odsłuchowych, przez które mogło przewinąć się multum słuchaczy i oceniających a finalny efekt to średnia z tego, co się tym oceniającym najbardziej podobało. A charakterystyka końcowej wersji? - a jakie to tak naprawdę ma znaczenie? Jak wchodzisz do salonu audio i odsłuchasz kilka produktów to jesteś w stanie ocenić "ten gra fajnie, ten jakoś dziwnie a tamtego trzeciego to nawet pogrzebaczem bym nie tknął". Nie patrzysz na pomiary tylko słuchasz. Nie słuchałem tych kolumn ale daleki jestem od ich oceniania tylko po pomiarze charakterystyki. Nie byłbym zaskoczony gdyby się okazało, że grają niesamowicie.
Inna sprawa to cena tych kolumn, która ma się nijak do ich realnej wartości. Tutaj cenę tworzy nazwa producenta i wypracowana przez niego marka na rynku. No ale nawet jeśli weźniemy pod uwagę te dwa czynniki to, nie oszukujmy się, jest to produkt dla snobów.