• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiary, śląsk

Reakcji
0
Siema,
z braku sprzetu pomiarowego i czasu zeby go wykonac (jest tez kwestia $$) mam pytanie czy ktos ze ślaska ma sprzet pomiarowy i znalazlby czas zeby sciagnac pare charektyrystyk :)

DIGIPROCOMP napisał:
co spłodziłeś
Raczej nie jest to DIY. Kupiłem za nieco ponad 100zł Tonsil Scherzo/Barcarola 120 http://unitra.eu.org/node/389. Wg. mnie okazja więc wziąłem :smile: Elektrycznie stan dobry+, tylko kopułki w jednej kolumnie powgniatane, ale to da się naprawić. Poza tym zawieszenie w stanie idealnym. Obudowy, a właściwie tylna ścianka obudów wymaga małej kosmetyki, trzeba kupić BR i powymieniać okablowanie oraz kondensatory w zwrotnicy.
Kolumny grają u mnie kilka dni i biją na głowę niejedne hipermarketowe pierdziawy.

DIGIPROCOMP napisał:
Może mały spot razem z n_omyzs
bart210 napisał:
Może i ja się załapię
Bardzo fajnie się zapowiada,że chłopaki ze śląska postanowili się spotkać :) Niestety krucho z czasem stoję ostatnio(praca),ale myślę że to w najbliższym czasie się zmieni :)
Co ma być mierzone bo muszę pomyśleć jaką salkę przygotować ??

SoundStarStudio napisał:
Co ma być mierzone bo muszę pomyśleć jaką salkę przygotować ??
tzn? w mieszkaniu nie da się? nie wyobrażam sobie targać kolumne - 40kg/szt :razz:
I sedno sprawy ile się cenisz za taką usługę, no chyba, że to ma być spotkanie przy 4,5% :razz: i odsłuchach. Pytam bo moja obecna praca polega na tym, że mam teraz bardzo dużo wolnego czasu tzn. bezrobotny :evil:

ps do pomiaru
ps2 kiedy jesteś dostępny na gg?

Jakby były jakieś odsłuchy, to może też bym się załapał, bo interesują mnie np jakieś Seasy :?:

Jestem jak najbardziej za. W moim przypadku tylko weekendy wchodzą w grę(najbliższe 2 tygodnie siedzę w Krakowie, tylko w weekend w domu).
Mam kolumienki na Seas H087 + dynaudio 22w75A

Ja potrzebuje zmierzyc charke nadstawek estradowych ktore sa w producji no i zaprojektowac do tego jakas zwrote.
Poza tym intryguje mnie charka tangbandow ktore siedza w moim domowym naglosnieniu :P..

Jak bede mial te nadstawki z grubsza zrobione odezwe sie :)

Ooo, widzę że coś się szykuje, też bym się chętnie załapał na jakieś odsłuchy a i do pomierzenia mam monitorki, więc i ja się uśmiecham do SoundStarStudio.
Jak by co to u mnie w domu można spota zrobić.

Jakby nie było problemu to też bym wpadł :lol: Nigdy nie słuchałem kolumn z podobnej półki do mojej.

DIGIPROCOMP napisał:
tzn? w mieszkaniu nie da się? nie wyobrażam sobie targać kolumne - 40kg/szt
Da się,tylko mam możliwość wynająć dużą salę,a przy 3way wolę w niej robić pomiary farfield i niskotonowe,da się wtedy zejść niżej z pomiarem i bez większych błędów pomiarowych....

ps2 kiedy jesteś dostępny na gg?
Próbuj wieczorami,jestem praktycznie zawsze na niedostępnym.

Co do spota jestem bardzo chętny,tylko narazie(przez jakieś 2 tygodnie) jestem zajęty :( .A gdzie on by był ?? U mnie ?? Bo pomiary wolał bym pojedynczo wykonywać.... chyba że znajde czas i posprzątam studio :)

SoundStarStudio napisał:
...a przy 3way wolę w niej robić pomiary farfield i niskotonowe,da się wtedy zejść niżej z pomiarem i bez większych błędów pomiarowych....
bardziej zależy mi na podziałach, czyli ~350Hz i 3,5kHz niż sprawdzeniu do ilu schodzi.
SoundStarStudio napisał:
U mnie ?? Bo pomiary wolał bym pojedynczo wykonywać....
raczej u mnie, bo jak pisałem waga kolumny to ~40kg. Każdy głośnik wyprowadzę osobnymi kabelkami do pomiaru.

Powrót