• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc przy budowie kolumn

Reakcji
0
Siema majstry chciałbym zrobić sobie mini kolumny o wymiarach zewnętrznych ok. 140x200x900 lub 1000mm, jakie głośniki do tego wsadzić? Myślałem nad jakimś wysokotonowym i sredniotonowym czy niskotonowym
Dodam że melomanem nie jestem i ma to być budżetowo
Kolumny będą z mdf 18, lakierowane

chciałbym zrobić sobie mini kolumny o wymiarach zewnętrznych ok. 140x200x900 lub 1000mm

To już nie mini kolumny, a kolumny podłogowe :)

jakie głośniki do tego wsadzić?

Dodam że melomanem nie jestem i ma to być budżetowo

Ile dokładnie?
Jeśli front ma być szerokości 140mm, to nie wiem czy coś znajdziesz.
Zwiększ do 160 (bo sam głośnik basowy ma 151mm średnicy) i wykonaj te kolumny: https://diyaudio.pl/showthread.php/...X)-T-10-200-8-PC-(lub-PCX)-projekt-by-Pawel-S
...tylko w wersji podłogowej.

Taniej i lepiej się nie da.

No to mają być podłogowe, tylko na codzień lakieruje większe dlatego napisałem mini 😁 max to 150mm zewnątrz co mogę mieć, Koszty mam na myśli glosniki zwrotnicę bo obudowę sobie wyskrobie 😊
Z tego co widziałem na stx są głośniki 116 i podobne wiec do 140 by pasowały np. W.11.100.8.MC i T.10.200.8.PC

Ostatnia edycja:
Haha faktycznie audiofilem, dzięki za poprawkę
No chciałbym jakiegoś gotowca tylko do podanych wymiarów a szczególnie szerokości 140

Podaj budżet bo nie wiadomo co doradzać.
Na forum mało aż tak wąskich kolumn w projektach.

Ostatnia edycja:
Dla mnie fajnie grają nawet glosniki z 10 letniej miniwiezy, wiec nie mam wielkich wymagań
No ok budżet hmmm no jak najmniejszy, jeśli to jest 200 to niech będzie 200, jeśli minimum musze wydać 400-500 to niech będzie

Moje pytanie brzmi, po co komu takie kolumny, przecież to nie zagra, a roboty z tym nie mało.
Jak robić, to coś co już gra.

Dokładnie, roboty jest dużo a możesz być później mocno rozczarowany dźwiękiem i stwierdzisz, że całe to DIY o kant d...
Nie żebyśmy Cię zniechęcali do roboty, ale lepiej dozbierać parę groszy i zrobić coś porządniejszego.
Głośniki do tych maluchów co Marian zaproponował to ponad 700, te co ja podałem to z 900zl.

Głośniki do tych maluchów co Marian zaproponował to ponad 700, te co ja podałem to z 900zl.

A do tych STX co podałem wcześniej, 300zł.
No, ale front o kilkanaście mm musiał by być szerszy...

Wybór jest prosty, ale widać nie dla autora tematu.

To już nie mini kolumny, a kolumny podłogowe :)

Ile dokładnie?
Jeśli front ma być szerokości 140mm, to nie wiem czy coś znajdziesz.
Zwiększ do 160 (bo sam głośnik basowy ma 151mm średnicy) i wykonaj te kolumny: https://diyaudio.pl/showthread.php/...X)-T-10-200-8-PC-(lub-PCX)-projekt-by-Pawel-S
...tylko w wersji podłogowej.

Taniej i lepiej się nie da.

No okej może mógłbym zrobić takie szerokie, czyli zastosować wszystko co jest w tym poście tylko ze wysokość zwiekszyc do 900 lub 1000mm?
Wtedy zwiększy się litrasz z tych ok 10 do 25l
Chyba ze zrobić przegrode i cały dol zostawić pusty?
Czy w takich kolumnach nie będzie za dużo bassu?
Nie chce żeby trzaskał na cały dom tylko był delikatnym dodatkiem 😊

Ostatnia edycja:
No to juz wiem co i jak działać, gorzej zrobić ta zwrotnicę
A druga sprawa narazie chce to połączyć pod wieze, z czasem jakiś amplituner, będzie ok?
Grało będzie w pokoju 5x4

To spore pomieszczenie, Twój wcześniejszy pomysł z głośniczkami 10cm nie bardzo by się w nim sprawdził.
Te 15 będą ok, a w tak dużym pokoju to 18cm na basie nie byłoby przesadą, ale skoro nie masz miejsca to trudno.
Pod wieżą będą grały a z czasem dokupisz najlepiej jakiś wzmacniacz stereo i wtedy na pewno zagrają dużo lepiej.
Autor projektu pisze, że lepiej te głośniki sprawdzają się w 12 litrach i tego bym się trzymał, zwłaszcza że masz taką możliwość.

Ostatnia edycja:
Dobra skoro dół to będzie tylko taka przedłużka a cala kolumna do góry będzie zamknieta to co z bass refleksem? Na wysokości ok 500 będzie wyglądał głupio

Tunel możesz zrobić zaraz pod głośnikiem nisko-średniotonowym.

Dokładnie.

Te kolumny (chyba w wersji 10L) grały na AVS w naszym forumowym pokoju.
Naprawdę, za taką cenę raczej lepszych się nie zrobi, a ten maluszek W.15 potrafi zadziwić swoją mocą przy dobrym wzmacniaczu.

Tunel możesz zrobić zaraz pod głośnikiem nisko-średniotonowym.

Z BRem zaraz przy głośniku to trzeba uważać bo ląduje się wtedy z takim pięknym zafalowaniem na charakterystyce ok 1 kHz jak na obrazku poniżej na dolnym wykresie:
0ca3f538919aac9891a95d4245f9fd1e_1577527334.jpg

Powrót