w porządku thx , na wstępie mówie , chciałbym za b.r zwrotki kabelki jakieś do środka , zapłacić 150-160 zł z przesyłką da się :lol: :?:
Zacznę od tego , że mam 17 lat i prosze o wyrozumiałość :wink: w sprawach elektroniki praktycznej posiadam niewiele wiedzy , dopiero od września w szkole mamy pracownie więc praktycznie zerowe doświadczenie. do rzeczy
:arrow: potrzebuję pomocy w doborze elementów zwrotnicy , cewki rozumiem że powietrzne (taśmowe za drogie :razz: ) jaka średnica drutu ? przy okazji prosiłbym o jakieś informacje nt cennika w polinku ( cewki ) są tam dwie tabelki i cewek o jednakowej indukcyjności jest kilka .Na które parametry patrzeć , i co one oznaczają :?:
L(mH) / rdc(Ohm) / wire dia.(mm.)
to jest pierwsza tabelka
core(dia. / length) + 2 x disc(dia. / thick.)
i druga
sprawa kolejna na czym można oszczędzić a na czym nie :?:
kondensatory MKP cross-cap są najtańsze , chyba że nie warto na tym oszczedzać
Paweł , masz może listę zakupów do tej zwrotki :?: naprawdę sie gubię w tych parametrach to by było naprawdę pomocne.
tutaj macie schemat
http://img213.imageshack....5405dx25mx3.gif
rezystory jakie? KNP?
podliczyłem wszystko tak mniej więcej i wyszło mi coś takiego:
Kondensatory 4,7uF te najtańsze MKP cross-cap - 14,08 zł dwie szt
Kondensatory 10uF również MKP cross cap- 22,76zł dwa
cewki , tutaj jestem zielony . wybór naprawde spory
cewka 0,3mH
3,45-24zł
cewka 1,5 mH
5-60 zł
cewki powietrzne oczywiście
rezystory jakieś 5zł
teraz tak , pomóżcie dobrać proporcje co do zamówienia co jest priorytetem a co mogę sobie odpuścić . Rozumiem że zamawia się drogą e-mailową?
:arrow: teraz chcę zapytać o montaż tych elementów , jak wcześniej wspomniałem doświadczenie prawie zerowe , lutowałem tylko układy rezystorów i następnie podłączanie i pomiary ( do czego musiałem sam dojść bo profesorkowi płacą za siedzenie przy komputerze i śledzenie giełdy ) :neutral:
chciałbym to zrobić dobrze , tylko czy jako pierwszy układ na miejscu jest robienie na terminalu :?: polutowałbym bez problemu , lecz chodzi o rozdzielenie schematu na dwie płytki , tutaj przydałaby się pomoc :razz: najlepiej w postaci zdjęć, znacie może w sieci jakieś arty dotyczące zwrotnic ? czytałem kilka razy art Pawła , lecz teraz robi to nieco inaczej . btw. u polinka można kupić płytkę jednostronnie pokrytą laminatem :?: do miasta gdzie mógłbym kupić mam 40 km także nie widzę sensu.
dziękuje za pomoc
pozdrawiam
[ Dodano: 2008-10-25, 19:05 ]
sory że post pod postem ale edytować nie mogę , muszę kupić lutownice bo ta co mam jest zepsuta i ze spalonym grotem ( transformatorowa ) w dodatku bardzo stara do niczego się nie nadaje . Jaką polecacie :?: chciałbym taką raczej precyzyjną abym mógł lutować mniejsze elementy w razie potrzeby :wink: chyba jednak pojade do tego miasta , przy okazji wezme laminat i inne drobiazgi , cholera drogo mnie to wyjdzie wkońcu :roll: