• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc przy budowie skrzyni

Reakcji
0
Witam wszystkich forumowiczow. Jest to moj pierwszy temat jednakze jest on dla mnie istotny. Mam pytanie dotyczace objetosci skrzyni ktora chciałbym zbudwac pod głosnik o danych:
NIPPON AMERICA
Frequency Response:75-18000Hz
Resonance Frequency:85Hz
Highrange crossover point 3000Hz
midrange: crossover point:700Hz
woower size:6 1/2 INCH
Midrange:2,5 INCH DOME CONVECTOR
tweeter 1,6 INCH
Recorded Music Power 180W
Continual Music power 85W
Sound Pressure Level 91dB.
Prosze o pomoc, poniewaz pomimo wczytywania sie we wszystkie parametry jakie sa potrzebne do oobliczenie objetosci skrzyni, nic z tego nie rozumiem.
Prosze podac jakies optymalne wartosci wysokosci głebokosci i szerokosci. Dziekuje i pozdrawiam

Za mało parametrów. Z tych istotnych podali tylko Fs, i już na oko widac że basu z tego nie uświadczysz...wooferek ma 16 cm więc daj go w skrzynke tak 10-15 litrów closed, nic innego mądrego sie nie wymyśli bez reszty parametrów.

Głośniczki to pewnie jakieś samochodówki.
Wsadź je do obudowy zamkniętej 2-5 litry mocno wyłumionej.

Na początek zrozum to, że obudowa jest rodzajem filtra, który nadaje, kreuje kształt dolnej części pasma głośnika. W twoim przypadku głośnik (jak producen podaje) gra od 75Hz - dość wysoko, specjalne wyliczanie obudowy niema sensu - żadnych rewelacji to nieprzyniesie - a obudowa jaką wyżej podałem łagodnie zakończy dolny kraniec pasma bez zbędnych podbić, utraty wytrzymałości mocowej itd.

Grzesio, jeżeli głośnik ma Qts>1 (co jest wielce możliwe) to mogą sie pojawić podbicia w tak małej skrzyni...

Shiver nie Qts a Qtc , ale teraz mniejsza o to. Vas przy takiej średnicy i wysokim Fs mozliwe ze bedzie mały (bardzo mały poniżej 5litrów), przedział jaki podałem to faktycznie mógłby być za mały, ale tak samo powyżej 10litrów moze być za duży - nikt z nas nie zna parametrów i tylko gdyba.
Takero nie ustalaj sztywno granic od/do jakiej średnicy jaka objętość - choć przychylam się do Twojego założenia 10litrów ale od siebie nie więcej niż 10. Trzeba wziaść pod uwagę to, że "konstruktor" głośnika planował go do samochodu, gdzie miałby grać w półce lub w drzwiach gdzie i tak mamy ograniczoną przestrzeń do kilku litrów - stąd mój przedział litrażowy.

GRZESIO napisał:
Trzeba wziaść pod uwagę to, że "konstruktor" głośnika planował go do samochodu, gdzie miałby grać w półce lub w drzwiach gdzie i tak mamy ograniczoną przestrzeń do kilku litrów - stąd mój przedział litrażowy.
Stąd właśnie ten 10l kompromis - półka to już prawie jak open baffle, a drzwi to też jakby nie patrzeć ładnych parę litrów, napewno nie 2, ani nie 5.
Zresztą ów 10l to nie wynik gdybania , a doświadczenia - prób i błędów z 16 cm samochodowymi głośnikami.

Głośnik ma Qts, Qtc to wartość dobroci wypadkowej między głosnikiem a obudową. I w tym wypadku chodziło mi o Qts :) Tez obstawiam 10 litrów.

Shiver głośnik może mieć Qts>1 przy odpowiedniej wielkości uzyska się Qtc<1 i już nie będzie podbicia - dla tego wcześniej Cię poprawiłem.

Takero no mnie o półkę chodziło taką która ma komorę na głośnik - w takich fabrycznych miejscach niema za duzo objętości.
Jednak to jest cały czas gdybanie w którym doświadczenie odgrywa dużą rolę.

Powrót