• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc regulator barwy dzwięku stereo (wysokie + niskie)

• Autor wątku Autor wątku sm0k0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Poszukuje schematu takiego regulatora barwy dźwięku. Ważne aby posiadał regulacje głośności , tonów wysokich i niskich wraz z podbiciem niskich tonów (loudness może być na oddzielnej płytce). Bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktoś się podzielił ze mną takowym schemacikiem. Zależy mi na tym aby też on nie wprowadzał dużych szumów. Pozdrawiam

Jednak chyba zdecyduję się na regulator irka , a czy może posiadacie jeszcze schemat podbicia basów ?

Do kunturu (loudness) potrzebujesz specjalnego potka volume z odczepem po srodku. Podlacza sie do niego cztery elementy RC i przelacznik. Schematy mozna znalezc w necie. Obecnie nikt juz nie stosuje tego typu rozwiazan.

To jeszcze dodaj wylacznik, bo kolega jest poczatkujacy i nie bedzie wiedzial jak to zrobic.

sm0k0 napisał:
a ma ktoś może z was wzór płytki tego układu ?

Nie rozumiem?
To jest schemat, opcja a nie gotowy uklad.
Skad wiesz jakie potencjometry zastosujesz? Jakich gabarytów kondensatory?
I skad pomysł zeby układ taki pakowac na płytke i to odzielna od reszty układu?

pegelmesser napisał:
sm0k0 napisał:
a ma ktoś może z was wzór płytki tego układu ?

Nie rozumiem?
To jest schemat, opcja a nie gotowy uklad.
Skad wiesz jakie potencjometry zastosujesz? Jakich gabarytów kondensatory?
I skad pomysł zeby układ taki pakowac na płytke i to odzielna od reszty układu?

kurde źle napisałem :D chodziło mi o układ irka, a nie kontur :) z konturu zrezygnowałem

sm0k0, o płytkę napisz do irka ma gotowe i sprzedaje je razem z wyłącznikiem i kompletem gniazd za 10zł. Płytki polecam, są naprawdę dobrej jakości.

Powrót