• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc W 200 S 8

Reakcji
0
Witam
Planuje zrobic kolumny 3-way na glosniku Visatona W 200S, 8 Ohm.
Czy mial koos do czynienia z tym glosnikiem?Jak on gra czy nisko zchodzi.
W jakiej obudowie czul by sie najlepiej ?
Prosze o pomoc.

Mylisz sie, podales link do 4Ohm kolega ma 8Ohm a ten jest uzyty w trzech projektach. Niech ktos wklei link bo pisze z telefonu. Projekt np. starlet

Wielkie dzieki za pomoc:biggrin:
Glosnika jeszcze niemam mysle o nim bo sporo opini na forach jest raczej pozytywnych.
Nabylem glosniczki GDM 10/80/2 i GDWK 9/80 za naprawde smieszne pieniadze, teraz mysle o basowym. Zalezy mi zeby zagral glemboko mial kopa oczywiscie w przedziale cenowy do 200zl za szt.
A zwrotka to juz osobny temat zalezy mi na takiej z pomiarami musze zlecic projekt komus kto sie dobze na tym zna.:flapper:

---------- Post dodany o 17:10 ---------- Poprzedni post o 17:02 ----------

Pobawie sie troszke programem WIN ISD i wkleje co mi wyszlo

Sprubuje w 40l i 30hz

---------- Post dodany o 17:11 ---------- Poprzedni post o 17:10 ----------

A... i jeszcze jedno znaci kogos kto wykonuje pomiary glosnikow i projektoje zwrotki dajcie jakis namiar

Wlasnie czytalem ze to b. dobry fachowiec zna sie na zeczy. tylko pytanie czy bendzie mial czas na taka zabawe:) jak moge sie z nim skontaktowac ?

poprzez pw na forum

tylko za pomiary i zwrotnice wyjdzie ci więcej jak za głośniki :D

bo nikt za darmo murzyńskiej roboty nie odwala

sugeruje dobrać lepsze głośniki bo gdwk 9/80 to szmelc

GDWK moze to nie rewelacja ale kupilem odrazu ze sredniotonowkami. W planach mam takie kolumny niemam narazie kasy na nic lepszego.
To pomiar glosnikow z projektem zwrotnicy moze kosztowac tyle co te glosniki ....:D....

Czyli nie oplaca sie robic kolumn na tanszych przetwornikach z dobra zwrotka>>>..?

Wielkie dzieki za pomoc

Im droższe (lepsze) przetworniki tym bardziej jest opłacalna budowa.
Nie chcę tu wchodzić w interesy Yoshiego ale koszt zaprojektowania zwrotnicy będzie pewnie większy niż to co zapłaciłeś za te głośniki. Jednym słowem moim zdaniem się nie opłaca. Tym bardziej, że chcesz robić zwrotnice trójdrożną a przy tym jest kupa roboty.

Napisz do Yoshiego i będziesz wszystko wiedział.

Mylisz sie, podales link do 4Ohm kolega ma 8Ohm a ten jest uzyty w trzech projektach. Niech ktos wklei link bo pisze z telefonu. Projekt np. starlet
Faktycznie na zły głośnik wszedłem. Autorze sorki za wprowadzenie w błąd.

odnośnie propozycji Visatona do tego W200 - zbudowałbym VOX 200 Light ponieważ ma mniejszą obudowę a charka pokazuje, że Starlet nie osiąga niższego zejścia, choć jest deczko głósniejszy. W związku z tym lepiej robic projekt, który zakłada mniejszy litraż. Plusem VOXa jest również lepsza wysokotonówka.

Ostatnia edycja:
Powrót