• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w budowie delikatnego 2-way

Reakcji
0
Witam Serdecznie!
Jako iż w samochodzie coś tam gra, postanowiłem poskładać coś do domu. Wiem że tematów z gotowcami mnóstwo - no właśnie (nie potrafię się w tym obeznać ;)
O co mi chodzi ? Chciał bym poskładać sobie jakieś kolumny podłogowe do delikatnego grania, szczegółowa góra - średnio ostra, z lekko wypukłą średnicą (cokolwiek może to oznaczać) bass ... ble - lekkie puk puk dla uzupełnienia :) :) :) Jako iż mieszkam w bloku - nie wypada trząś ścianami i jako iż posiadam już prawie dwie małe istoty nie zamierzam im robić ciśnieniowej kołyski.
Muzyka jaką słucham ? każda dobra!
Co już posiadam ?
Muza grana z dvd - sygnał cyfrowy do DAC opartm na układach CS8416 i CS4398.
Wzmacniacz raczej nie górnych lotów Pionek A-225.
Cena ? ok 1000zł na komponenty przetworniki + zwrotka.
Wszystko zamierzam sam uklepać z mdf-u który posiadam, raczej będzie to fornirowane (ostatecznie okleina). Wymiary raczej mnie nie ograniczają - aczkolwiek tak ok max 130cm wysokości ;) chyba wystarczy :) Pokój ok 20m w kwadracie :)

Czego oczekuje - podania jakiegoś sprawdzonego gotowca - nie bardzo bardzo skomplikowanego. Chociaż jakieś tam manualne zaciągi posiadam. (tyle że czasu mniej niż chęci)

Chyba napisałem wszystko co istotne ?

dziękuje z góry za pomoc :)

mx-140 to dobre kolumny

ale do "lekkiego grania" troche im brakuje
tutaj wlasnie przydalby sie jakis lekki papierowy wooferek od STXa

moje vify idealni do takiej muzyki sie nadaja - ale raczej juz ich nie kupisz (poszukaj XT18WH lub XT18WO)

tonsil GDN 16/50/6 tez nadawal sie do takich wymagan - niestety rowniez juz nie dostepny

pod takie wymagania mysle o czyms nowym - np na papierowych tangbandach

przejze jeszcze projekty i zobacze co sie nadaje do opcji dla STXa

nie no troszkę czasu wygeneruje ... :)
kolumna raczej stojąca na gruncie bez stojaków :)
ale rozważę :)
a może 3 drogi lub 2,5 ?

Ostatnia edycja:
Może AWX z Usherem, chyba idealnie wpasuje się w budżet.
Zestawu całego na seasach się nie zamknie w tysiaku wliczając zwroty.

Kolejna propozycja
Seas CA 18 RNX + Vifa XT 25 TG

Zwrotki z http://www.diyaudio.pl/showthread.p...ty-zwrotnic-głośnikowych?highlight=Scan-Speak

---------- Post dodany o 18:16 ---------- Poprzedni post o 17:56 ----------

Zestawu całego na seasach się nie zamknie w tysiaku wliczając zwroty.
Dla: http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm
głośniki: 863,02 zł

el zwrotek: 161,07 zł
--------------------------------

1024,09 zł - ceny Polink - cenniki ze strony internetowej
Dolicz 2% rabatu za zamówienie pow 1000 zł i darmowy koszt transportu - mieścisz się w 1000;)
Czyli się da zmieścić w granicach 1000zł (do tej kwoty należy doliczyć bass-reflexy, wytłumienie, interkonektory głośnikowe i kable)
Mam nadzieje że się nie pomyliłem w obliczeniach:D

Ostatnia edycja:
Dla: http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm
głośniki: 863,02 zł
el zwrotek: 161,07 zł
--------
1024,09 zł - ceny Polink
Dolicz 2% rabatu za zamówienie pow 1000 zł i darmowy koszt transportu - mieścisz się w 1000
Czyli się da zmieścić w granicach 1000zł (do tej kwoty należy doliczyć bass-reflexy, wytłumienie, interkonektory głośnikowe i kable)

No to gites, chociaż alu kopułka średnio pasuje. Jak dobrze kojarzę był zestaw na monacorze SPH176 z tekstylnym seasem, może to by była dobra opcja.

Autorze zrób MX-140 lub midwoofera AWX połącz z jakimś Seasem lub Usherem ale niech to będzie TL dabyla. Nie marnuj potencjału AWXa bo "nie chcę trząść domem". Liczą się możliwości, a na pewno je docenisz jak kiedyś żonka z dzieciakami wyjedzie na babci na kilka dni i zostaniesz sam. Mając tyle swobody docenisz jakość basu i zejście jakie podobno oferuje AWX w tej TLce.

Tu masz szczegółowy projekt:

http://audio.lutuje.se/?awx-transmission-line,27

Dla początkującego bez sensu, poza tym nie masz wymagania na miażdżący bas.
Ja mam 2 drogi na głośnikach 14 cm i nie narzekam na brak basu, choć oczywiście dyskoteki na nich nie zrobię.

hmmm w samochodzie 3-way nie do końca się wiąże z miażdżącym bassem - tu tak ? W samochodzie dla uzupełnienia basu a nie walenia - wydałem prawie 2 tyś na suba :)

A czy 3 czy 2,5 czy 2 - dla początkującego co to za różnica jeśli będzie gotowiec ?

Wiem że gardełkiem będzie pionek - ale na razie zostaje :) hi-endu szukam w car audio ;)

No i najważniejsze 1 tyś kwota umowna - jeśli będzie trzeba można coś dołożyć , albo jeśli ma być adekwatne do reszty sprzętu może nie warto budować coś ponad to co jest - jeśli ma coś ograniczać (czyt pionek) ;)

Ostatnia edycja:
Za mx-140 wychodzi ok 800zł za komplet więc czego się uparliście na nie jak jest jeszcze 200zł więcej do wydania? za tą kasę można już zbudować RS180+27TBFC/G, ER18+27TBFC/G, http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm i dużo podobnych, lepszych jakościowo kolumn

sorki, ale robilem ER18RNX + 27TBFC/G jakis czas temu i wyszlo 1200-1300zl. a teraz glosniki poszly mocno w gore! (pomijam fakt ze nie spelniaja zalozonych wymagan)

ale daytony bym rozwazyl ;)

A może 15 AWX z jakąś dobrą kopułką - tylko do tego nie ma zwrotki, chyba że ktoś na forum coś kleci z tym głośnikiem a ja o tym nie wiem
Sound Wave zrobil mi zwrotnice do 27TBFC/G - ale nie moge sie doprosic o schematy :???:

no i raczej widzialbym tutaj papierowe woofery

zrobić 2,5 waya na 15 awx lub MTM ale też nie ma do tego zwrotk

ani glosnikow 15r :p
ale wszsytko bedzie ;)
Autorze zrób MX-140 lub midwoofera AWX połącz z jakimś Seasem lub Usherem ale niech to będzie TL dabyla.
porownujac MX-140 do 3sm to zdecydowanie wole mx-140 - lepsza zwrotnica

hmmm w samochodzie 3-way nie do końca się wiąże z miażdżącym bassem - tu tak ?
w domu 18cm woofery graja takim basem jaki w samochodzie mozna uzyskac z niektorych 8"
a 2x8" to juz mega bas ;)

A czy 3 czy 2,5 czy 2 - dla początkującego co to za różnica jeśli będzie gotowiec ?
w takim budzecie albo robic pozadnej jakosci 2 drogi albo tansze 3 drogi
jedyna zaleta 3 drog to wlasnie wiekszy bas

ewentualnie zostaje jeszcze FX-300 - 2,5 drogi na AWXach
jedyne dobre "wieksze" kolumny w tej cenie

ewentualnie zostaje jeszcze FX-300 - 2,5 drogi na AWXach jedyne dobre "wieksze" kolumny w tej cenie

no właśnie przez nie moja sugestia :)

Więc co ? dalej ?

Jakiś konkretny projekt ?

---------- Post dodany o 23:21 ---------- Poprzedni post o 22:43 ----------

Jest gdzieś z wymiarowany gotowiec do FX-300 ? i czy na moim wzmaku się to odezwie ?
No i jeszcze pytanko czy przy zachowaniu litrażu można troszkę konstrukcją powachlować ? zwiększyć szerokość lub wysokość kosztem głębokości ?

Jest gdzieś z wymiarowany gotowiec do FX-300 ?
http://www.stx.pl/fx-300-diy.html - zwymiarowane, opisane wytłumienie, spis elementów i schemat zwrotnicy
czy na moim wzmaku się to odezwie ?

jakoś to zagra tylko nie wiadomo jak:)
zwiększyć szerokość lub wysokość

O ile cm chcesz pozmieniać proporcje ścianki przedniej? - Ludzie na forum robili zmiany frontu, przesuwali tweeter na oś -jaka jest różnica w dźwięku między pierwowzorem a taką kopią - nie wiem;)

Jeżeli kwota 1000 zł nie jest ostateczną granicą to proponowałbym to:
http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=210&Itemid=202 -papierowy midwofer i przyjemna kopułka
STX AWX to jest głośnik węglowy a tak jak Pawel S. mówi Ty powinieneś iść w czysty papier. Tu masz przykładową aplikację Mimira w podłogówce:
post-13499-100002314%201275376946_thumb.jpg
post-13499-100002315%201275376946_thumb.jpg

fotki z http://www.audiostereo.pl/seas-mimir_63858.html

---------- Post dodany o 00:22 ---------- Poprzedni post o 00:10 ----------

te dwa woofery grają w jednej komorze inaczej cięte ?

A kto Ci powiedział że to zabronione? Jest to rozwiązanie dopuszczalne i stosowane;)
zmiany o jakieś 3cm w te czy we wte
Jak zrobisz z 918 mm np 948 mm lub 888 mm to raczej nic złego nie powinno się stać i tak samo z szerokością;)

Powrót