• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w budowie kolumn

Pawel S. napisał:
no i w dodatku przyslali mi zle glosniki - jakies podrobki

No to czad. Moje jeszcze nie dotarły, ale pewnie dotrą takie same :/

Pawel S. napisał:
kot_behemoth, kupiles juz cewki?

Juz kupilem.

[ Dodano: 2009-08-25, 07:27 ]
Szczęście początkującego.
Moje przyszły wczoraj i wygląda na to że sa oryginalne, przynajmniej wyglądają tak jak powinny. Co prawda zapakowane były kiepsko bo na górnym resorze mam odbite lekkie wgniecenia po tekturze w którą były zapakowane. Co zrobić. W sumie dobrze że nie kartofle

Pawel S.,
Starego Diy-owca chcieli przekręcić amatorzy. Przecież Paweł poznaje głośniki nawet po zapachu. :mrgreen: :grin:

Ponieważ właściwie skończyłem pracę nad tymi kolumnami chciałem opisać efekty.

Przetworniki to Tonsil GDN16-50-6 i Visaton SC10N. Zwrotncie według projektu PawlaS (wersja z cewką 1,5mH) zrobione na płytce uniwersalnej, obudowy wytłumione gabką 3cm o powierzhcni pokrytej wypustkami w kształcie piramid. Wytłumienie miałem z firmy telekomunikacyjnej jako odpad - w to pakowany jest delikatny sprzęt. A na wytłumienie pasuje jak ulał. Polecam. Skrzynki 30-letnie - stare ale jare. Trochę zbyt cienkie ścianki (12mm) ale bardzo twarde i sztywne. Obudowa zamknięta.
Cena za części to jakies 250zl.

Brzemienie mnie zaskoczyło. Zaskoczyło na plus. Spodziewałem sie wycofanej średnicy a tu dźwięk jest bardzo spójny. Wysokie tony nie natarczywe ale bardzo szczegołowe, średnica wystarczająco wysunięta do przodu, bas taki jaki lubie czyli bardzo punktowy i precyzyjny, dobrze kontrolowany - mogłoby go być minimalnie więcej. Nie jest podbity zakres wysokiego basu a to duży plus dla mnie.
Kolumny kreują całkiem dobrą przestrzeń, ale niestety nie giną w pokoju i ma się wrażenie że dźwięk jest troszkę do nich przyklejony. Przy przjściach dźwięku lewo-prawo pomiędzy kolumnami jest słyszalna dziura jakby czegoś brakowało po środku. Dopiero przysunięcię ich do siebie o metr pomogło na ten problem. Monitory Paradigma które mam tego problemu nie miały. W Paradigmach basu było zdecydowanie więcej (ale w końcu to 21cm przetwornik, a Paradigmy słyna z tego zakresu pasma), ale średnica i góra w tych DIY nie ma się czego wstydzić. Niektóre utwory brzmią bardziej spójnie na nich niż na Paradigmach.

Zdjęcia postaram sie zamieścić wkrótce.
Dzieki wszystkim którzy odradzili mi Tesle, znaleźli Tonsile i zatwierdzili zwrotnice !
Padre powinien byc zadowolony.

Pozdrawiam

Re: Pomoc w budowie kolumn

kot_behemoth napisał:
Witam
Łezka w oku zakręciła się mojemu padre na ich widok w związku z czym chcę mu zrobić małą niespodziankę i doprowadzić je do stanu używalności.
Przypominam ci tylko, żebyś się do nich nie przyzwyczaił. :mrgreen:
Zamieść ja w odpowiednim dziale bo też bym je z chęcią obejrzał.
A poza tym to niepotrzebnie pokazałem wam tą "okazję" bo wykupiliście wszystkie. :cry:

Kolumny kreują całkiem dobrą przestrzeń, ale niestety nie giną w pokoju i ma się wrażenie że dźwięk jest troszkę do nich przyklejony.
to też zauważyłem, ale myślałem z e to raczej wina akustyki pomieszcznia

Powrót