Ponieważ właściwie skończyłem pracę nad tymi kolumnami chciałem opisać efekty.
Przetworniki to Tonsil GDN16-50-6 i Visaton SC10N. Zwrotncie według projektu PawlaS (wersja z cewką 1,5mH) zrobione na płytce uniwersalnej, obudowy wytłumione gabką 3cm o powierzhcni pokrytej wypustkami w kształcie piramid. Wytłumienie miałem z firmy telekomunikacyjnej jako odpad - w to pakowany jest delikatny sprzęt. A na wytłumienie pasuje jak ulał. Polecam. Skrzynki 30-letnie - stare ale jare. Trochę zbyt cienkie ścianki (12mm) ale bardzo twarde i sztywne. Obudowa zamknięta.
Cena za części to jakies 250zl.
Brzemienie mnie zaskoczyło. Zaskoczyło na plus. Spodziewałem sie wycofanej średnicy a tu dźwięk jest bardzo spójny. Wysokie tony nie natarczywe ale bardzo szczegołowe, średnica wystarczająco wysunięta do przodu, bas taki jaki lubie czyli bardzo punktowy i precyzyjny, dobrze kontrolowany - mogłoby go być minimalnie więcej. Nie jest podbity zakres wysokiego basu a to duży plus dla mnie.
Kolumny kreują całkiem dobrą przestrzeń, ale niestety nie giną w pokoju i ma się wrażenie że dźwięk jest troszkę do nich przyklejony. Przy przjściach dźwięku lewo-prawo pomiędzy kolumnami jest słyszalna dziura jakby czegoś brakowało po środku. Dopiero przysunięcię ich do siebie o metr pomogło na ten problem. Monitory Paradigma które mam tego problemu nie miały. W Paradigmach basu było zdecydowanie więcej (ale w końcu to 21cm przetwornik, a Paradigmy słyna z tego zakresu pasma), ale średnica i góra w tych DIY nie ma się czego wstydzić. Niektóre utwory brzmią bardziej spójnie na nich niż na Paradigmach.
Zdjęcia postaram sie zamieścić wkrótce.
Dzieki wszystkim którzy odradzili mi Tesle, znaleźli Tonsile i zatwierdzili zwrotnice !
Padre powinien byc zadowolony.
Pozdrawiam