• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w budowie małego subwofera

A moze tu chodzi o rozmieszczenie kolumn ? Moze masz bardzo zle akustycznie pomieszczenie... dlatego nie ma basu.. polataj z nimi po pokoju to bedziesz wiedzial.

dymeq napisał:
40-50W to wcale nie jest tak malo przeciez na taki pokoj
na kolumny tak, na suba niebardzo bo moc wzmacniacza musi byc dopasowana do glosnika
dymeq napisał:
Wieksza moc = wieksze koszta
nie zawsze. trzeba znalezc granice oplacalnosci.
dymeq napisał:
Teraz jeszcze wpadl mi do glowy pomysl zeby same Dali zasilic osobnym wzmakiem, a srednie i wysokie osobnym... ?
moglbys ale tym mocniejszym i wylacznie z aktywnym podzialem. masz moze w kompie SB Live! 5.1?

no i super :)
kozystales z surround mixera? mozesz aktywnie podzielic pasmo na suba oraz satelitki czyli muzyka bez basu. wtedy do jednego wzmacniacza podepniesz suby (narazie podlacz co masz) a do slabszego wzmacniacza monitory.
jak niewiesz gdzie to znalezc to wkleje screena

dymeq napisał:
:shock: :???: :lol:
ty tym chcesz imprezy napedzac? :lol:
zrob tak jak pisalem i zobacz pczynajmniej jaki to da efekt. jak sie przekonasz sam to zrozumiesz dlaczego sie odradza subwooferow pasywnych ;]

no cos ty :grin: poprostu w domu musze miec dobry odsluch i tyle :) no sporobje zrobic tak jak mowisz

[ Dodano: 2008-10-14, 19:48 ]
pokaz screena

[ Dodano: 2008-10-14, 21:58 ]
PS: to jest odsluch w domu, w klubach przeciez sa porzadne naglosnienia :)

[ Dodano: 2008-10-17, 21:36 ]
A co proponujecie wstawic zamiast tych Heco? Cos w ta bude, bo nie mam zczasu budowac nowej szczerze ... Jeszcze ta musze wykonczyc (23cm x 24cm x 35cm)

odpalasz surround mixer. rozwijasz do zaawansowanych opcji. przelaczasz na tryb 5.1 i klikasz settings. zaznaczasz widoczne okienki bass redirection i suwakiem po prawej stronie regulujesz podzial miedzy subem a kolumnami w granicach 20-200Hz
suba podlaczasz pod brazowe gniazdo

Naprawdę szkoda mi wstawiać coś innego zamiast tych heco, one graja po prostu świetnie ...

odpalasz surround mixer. rozwijasz do zaawansowanych opcji. przelaczasz na tryb 5.1 i klikasz settings. zaznaczasz widoczne okienki bass redirection i suwakiem po prawej stronie regulujesz podzial miedzy subem a kolumnami w granicach 20-200Hz
suba podlaczasz pod brazowe gniazdo
Pawel S., gdzie jest brazowe gniazdo w sb live? ja nie widze :oops: może chodzi ci o pomaranczowe?

[ Dodano: 2008-10-21, 21:19 ]
o kurde to naprawdę działa :mrgreen: nawet nie wiedziałem, że ta karta ma coś takiego :lol:

malyzmc napisał:
Pawel S., gdzie jest brazowe gniazdo w sb live? ja nie widze może chodzi ci o pomaranczowe?
u mnie jest lekko brązowe - moze kolory zmienili w roznych seriach? ale napewno jest to jedno ze skrajnych gniazd

albo ktos sprapral robote ze zwrotkami, ale po prostu masz slaby akustycznie pokoj. sprobuj przeniesc do innego pokoju kolumny i posluchaj

Powrót