• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomoc w budowie subwoofera aktywnego do domu.

raffal81 napisał:
wszystko zalezy od akustyki pomieszczenia

raffal81, Mój pokój choć mały ma w planie adaptacje akustyczną. Wytłumienie ścian, Bass trapy w narożnikach i ustroje akustyczne na dłuższych ścianach.

Myślę, że to przyczyni się nieco do polepszenia warunków miejsca odsłuchowego.

raffal81 napisał:
ja bede mimo wszystko polecal 10 cali, wszystko rozbija sie o wlasne zapotrzebowania, jedni sluchaja cicho muzyki, delektuja sie nia, inni chca poszalec niczym na dyskotece, ale kto nie powiedzial ze nie mozna delektowac sie muzyka przy duzej glosnosci ;) )) gdy temu towarzyszy jeszcze jakosc ;) )

Właśnie ..... Ja nie mam zamiaru burzyć ścian siłą natężenia tego bassu.....Chcę uzyskać jedynie dobrą dynamikę i pogłębienia niskich rejestrów, a wtedy kiedy trzeba dobrego wykopu...

Mysle ze najlepszym rozwiazaniem bedzie poprpostu, zawieszenie jakis pulek, obrazow, a na podlodze jakis dywanik ;) mozna to zrobic dobrze i do tego z gustownie ;)))

Na podłodze mam dość grubą "puchową" wykładzinę .... a półki i obrazy już są na ścianie.... Moja adaptacja idzie o wiele dalej.

Dwie ściany będą całkowicie wytłumione pianką akustyczną... na 2 kolejnych będą ustrone akustyczne + meble, półki itp. a w rogach pokoju ćwierćwałki piankowe.

Myślę, że to się sprawdzi.... .Kiedy ukończę projekt pokoju + wszystkie konstrukcje głośników do niego..... zaprezentuje to na Forum :) ( koniec sierpnia )

Żółwik, jeżeli mówimy o basie to podstawą będą pułapki rezonansowe przy takiej adaptacji.

Powrót