• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w doborze głośnika

Uff już jestem myślałem że dłużej zejdzie.
Kolumna http://images45.fotosik.pl/8/f9ea9f561a44a2ad.jpg
Wymiary 621 x 171 x 120 (W x S x G),płyta wiórowa 16 mm,w razie czego nie ma problemu
ze zrobieniem nowych skrzynek,pracuję w stolarni,programuję maszyny CNC.

[ Dodano: 2008-09-06, 13:48 ]
Przepraszam za jakość zdjęć,córka mi zajechała aparat pozostaje telefon.

majkipe napisał:
w razie czego nie ma problemu
ze zrobieniem nowych skrzynek,pracuję w stolarni,programuję maszyny CNC.
więc do tych 200zł dołóż to co weźmiesz ze sprzedaży tego co masz na allegro i choć nie będzie to majątek to na coś rozsądnego wystarczy.
To co polecił wasik1989 to imho niezła propozycja, tym bardziej że jak sądze uda Ci się jeszcze wytargować wysyłkę w cenie :)

Chcę zrobić coś nowego najlepiej do kina domowego,muzyka której słucham to raczej nagrania amatorskie więc nie powinno być problemu.Do "przeczytania"(usłyszenia) jutro był dzień działkowca.Pozdrawiam

tak wiec napisz nam to co najwaznejsze
jakie:
pomieszczenie?
muzyka?
budzet?
czego oczekujesz? :P

No więc od początku.Ni chcę pozbywać się tych niskotonowych,chcę dołożyć wysokotonowy i nową zwrotnicę.Pomieszczenie około 25m wysokość 3,5m.Muzyka to tylko radio bardziej kino.Budżet ok.200 PLN.Czego oczekuję.To mają być kolumny do tyłu do kina.Dziękuję za anielską cierpliwość i pozdrawiam.

majkipe napisał:
To mają być kolumny do tyłu do kina.
a co masz na frontach ?

W wypadku tych głośników największym problemem będzie zwrotnica - nie wiem czy jest jakakolwiek, do połączenia ich z jakąkolwiek kopułką...
A głośników nie ma co łączyć z czymś lepszym niż PJtka od stxa.
Więc imho pójdź po najmniejszej linii oporu - kup dwie Pjtki 8R, na początek na zwrotę wystarczy kond 2u2, szczególnie jeśli słuchałeś wcześniej z tymi piezakami, zrób podłogówki - smukłe, z układem głośników wtw i myślę że powinno nie być źle.
Co najwyżej tłumik na kopułkę się zrobi.

A jak się wciągniesz w DIY to może zrobisz sobię układ pomiarowy i wtedy będzie to dobry obiekt do treningu w projektowaniu zwrotnic :D

A więc tak,idąc za rada takero:skrzynka 960x150x230(wxsxg),płyta wiórowa 18 mm,przód
mdf 21 mm(wymiary wewnętrzne wychodzi28,8 l powinien chodzić w 30 l tak wyczytałem na stronie o tym głośniku) + PJ.Zwrotnica dół zostaje na górę zgodnie z sugestią Pawła S.
Po południu postaram się wrzucić rysunek skrzynki,pozdrawiam.

majkipe napisał:
powinien chodzić w 30 l tak wyczytałem na stronie o tym głośniku
VAS to nie sugerowana objętośc obudowy, tylko jeden z parametrów niezbędnych do jej zaprojektowania - pobaw się Winisd (tutorial na stronie głównej).

Powrót