• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w doborze głośników- Merecedes 190

• Autor wątku Autor wątku w.l.o
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
w.l.o, tak na zdrowy rozsądek, to poczekaj do wakacji, aż auto przejdzie na Ciebie. Dozbieraj do tego momentu funduszy i zainstaluj na przód zestaw dwudrożny na 16. Jak starczy Ci kasy dokup wzmak.
Wg mnie szkoda kasy na takie zabawy z 6x9. Po co wydawać pieniądze na guano, jak można zainwestowac raz a porządnie, a do waxów już niedługo :mrgreen:

jakby nie patrzec, guano ma cos wspolnego z jajkami, a na elipsy tak niektorzy mowia :wink: widze zwiazek :grin:

Pawel S. napisał:
sedan 2,4 JTD za 17kPLN moze byc?? jak tak to pisz na PW
Który rok? Ojciec jest teraz we Włoszech i szuka jakichś ciekawych egzemplarzy. Raczej ma ochote na 2.0 benzynke z turbo do 220KM :razz:

Dobra a tak orientacyjnie 2x 16cm w drzwi przednie...
Jakie zestaw odseparowny polecicie? W miare dobry i nie za drogi... :wink:

Teraz wsadze na tył te jaja JBL Infinity- bo przecież musze coś słuchać, a póżniej zamontuje te odseparowane na przód.
No i do tego jaki wzmak? Na 4 kanały żeby obsłuzyć te szesnastki i "guano" :mrgreen: (mam też w radiu 4xRCA)

pozdrav.

Hmmm cięzko powiedzieć...Nie mam pojęcia. Wzmak używka, głośniki raczej nowe.
Za +|- 500zł będzie coś grało?

perfectblossom napisał:
jakby nie patrzec, guano ma cos wspolnego z jajkami
guano to gówno :P

w.l.o napisał:
Za +|- 500zł będzie coś grało?
bedzie ale narazie nic nieruszaj w samochodzie. poczekaj az bedzie sens go robic ;)

co do kappy to czekam na info od kolegi bo to jego - fajny samochodzik ;) szkoda tylko ze troche malo komfortowe zawieszenie jak na taka limuzyne :/

Pawel S. widzialem wlasnie zwiazek :cool: tez wylatuje z tylu :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-06, 20:49 ]
wzmak jakas alpina mrv f, axton, u-dimension (drozej).... to takie tanie ale bdb opcje.
A glosniki to ciezko z ta kasa. Na allegro sa AIV rainbow slx... porownywalne z phase pcs165.20, ktore mialem okazje posiadac i podejrzewam, ze tez powinno byc dobrze.

Czyli co panowie? :mrgreen:
Nic nie ruszać i słuchać na razie tego szitu? Dopiero jak będę mógł to dostawić te 16 w drzwi?
Możecie mi podpowiedzieć jak wygłuszyć i jak zrobić te pierścienie z płyty, jak przykręcic, takie podstawowe info, resztą sam się zajme w odpowiednim czasie.

tak. niemarnuj kasy bo niema sensu. pierscienie to nawet mozesz sobie kupic lub sam zrobic.
robisz jeden pierscien na glosnik. pozniej adapter do montazu w drzwiach. no i jakos laczysz je razem kawalkami MDFu lub laminatem. mam nadzieje ze niedlugo wyjdzie mi zabudowa samochodu to podziele sie spostrzezeniami...

co do kappy
17 grudzien 98 z tym silnikiem oficjalnie sa produkowane od 99 marca

jesli mozesz to czekaj i gromadz kase. Wytlumienie robisz matami, polecam dynamat choc drogie. Trzeba odtluscic drzwi z wosku-ja robilem to podgrzewajac wosk opalarka (niemieckie auto to i wosku dali sporo) i scierajac, potem aceton i wycieranko, to papierem, to szmatka.
Kleisz do zewnetrznej blachy drzwi ile sie uda, pozniej dobrze jest pozamykac wieksze otwory montazowe. Ja wkleilem dociete pod wymiar wyzynatka kawalki pleksy 5mm pokrytej mata i na cale drzwi lacznie z tymi pleksami mata (folia z drzwi oczywiscie laduje w smietniku). Zostawiasz otwor na glosnik, musisz wykombinowac tak, zeby krazki z mdfu przykrecic do blachy drzwi (jesli szukac oszczednosci w wytlumianiu matami to przynajmniej tu wytlum matami, a reszte z czasem). Krazki trzeba ladnie skleic i zaimpregnowac jakims lakierem do warunkow zewnetrznych (meblowe sie nie nadaja), rozne drewnochrony itp. Mozesz tez ustawic glosnik pod katem do gory i do siebie, tak, zeby nie graly w podloge (polecam). Boczki zakladasz, tapicerujesz skajem, pseudo alcantara, flokiem czy co tam dusza zapragnie. No i z grubsza gotowe :cool:

[ Dodano: 2008-02-06, 22:09 ]
cos takiego?:
http://www.allegro.pl/item301409832_a_z_panele_drzwiowe_mercedes_190_sprawdz_.html

w.l.o, TUTAJ MASZ ZABUDOWE GŁOŚNIKÓW
W sumie pokazane jest na przykładzie Nubiry, ale schemat działania jest niezależny (w większości przypadków) od marki auta.
P.S. Żeby rozwiać wątpliwości <guano> = <shit> :razz:
Więc nie opyla się zupełnie inwestowania we wspomniane guano. Toż to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Zresztą już starożytni indianie mówili: "śpiesz się powoli" :wink:

Heh, no to czekamy... Troche marnie to widzę bo jeszcze kupa czasu, ale jak ma być dobrze to niech będzie :wink: Niedługo udam się na szrot i dorwe jakieś boczki.
Dobrze było by też gdzieś dorwać takie fajne kołnierze redukcyjne (ok 5cm, a nawet może i więcej), przymocować do drzwi wyciąc dziury w boczkach i założyć maskownice, kurde nawet nie trzeba by było dużo kombinować :mrgreen:
No nic dzięki za rady, będę coś kombinował po mału...
Piszcie jesli macie coś jeszcze ciekawego do przekazania :wink:

pozdrav.

caMaro napisał:
Zresztą już starożytni indianie mówili: "śpiesz się powoli"
a wspolczesni polanie "niestac nas na oszczedzanie"

w.l.o, jak mozesz to daj dobre fotki drzwi tego merca. z tapicerka (zamkniete tez) i bez
wtedy moze sie cos pomysli ;)

Powrót