• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w doborze głośników

Czytałem na forum że są niektóre modele głośników STX'a, głownie niskotonowe które "lubią" moc.
Co do tego PJ to ma on kilkadziesiąt pozytywnych ocen i później można byłoby go wsadzić do jakiegoś lepszego zestawu stereo lub 2.1 (ale to dopiero po zmianie wzmacniacza).
Ale nadal nie mogę się zdecydować pomiędzy ARN 150/165 lub 188 na którym widziałem na tym forum ciekawe monitorki.

mam obecnie kilka konstrukcji na ARN 150 i zrobilem kilka na ARN 188. ten drugi wg mnie nadaje sie tylko do skrzynki zamknietej ok 10litrow. w niej gral bardzo ciekawie i przyjemnie, natomiast w ok 20litrowym b-r bylo sluchac tylko "buuuuuuuuu..."
ARN 150 mam nadal i sobie je chyba zostawie na stale :wink:
z rozmiaru 165 polecane jest XW ktore podobno gra jak 150tak tylko glosniej i mocniej itp

Pozostaje jeszcze kwestia efektywności STX ma ją na poziomie 92 db a ARN-150-3/8 tylko 84 db wydaje mi się że tłumić będzie trzeba co najmniej o 6 db rezystorami 4 Ohm i 8 Ohm według tabelki.
Co o tym sądzicie?

marko14, jak grzecznie poprosisz to moze ktos zaprojektuje zwrotnice pod te glosniki.
takero, to znajdziesz troche wolnego czasu zeby odwiedzic irka?? :wink: bo mi cos zle wychodza pomiary mikrofonem... :oops:

jak kupie arny to coś może z tego się urodzi :)
już jakiś czas ich nie mam :)
Ja nastawiam się jednak głównie na podział arnów z czymś nieco wyższej klasy co można przyciąć w okolicach ~2khz, akurat mam pod ręką ushery i chyba właśnie na się się zdecyduje :)

Tasior, u mnie czekaja juz 4 takie monitorki na zwrotke :roll:
tak wiec takero czekamy.... :wink:

No to jest nas trzech (czekających na zwrotke) mi osobiście nie śpieszy :cool:

Mam takie ostatnie pytanie co do efektywności wystarczy tłumić o 6db czy może więcej?

Powrót