• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w doborze karty dźwiękowej

Reakcji
0
Postanowiłem kupić sobie kartę dźw. na USB pierwszy wybór padł na:
http://allegro.pl/sound-blaster-creative-x-fi-surround-pro-5-1-usb-i3061172088.html

zacząłem dalej przekopywać allegro i znalazłem starszą wersje tej karty o 100zł tańszą (co prawda używana). Różnica jest taka że ta nowsza ma THX TruStudio PRO.

Moje pytanie, warto dołożyć 100zł i kupić nową z THX?

Kartę będę głównie wykorzystywał do muzyki, ale co weekend posłuży mi do oglądania filmów (TV bez usb)

Jak tylko do muzyki wolałbym kupić używanego daca np. nostromo 3. Używki do 400zł da sie wyrwać

Niestety ogranicza mnie trochę budżet, zapomniałem dopisać to w 1 poście. Suma jaką mogę przeznaczyć to max 200zł.
Słuchawki jaki mam to Creative Aurvana Live i niezbyt fajnie grają na integrze w Asusie R500VM

Tak jak wspomniałem filmy i koncerty też będą dlatego chcę 5.1 z optycznym wyjściem.

Karte zakupiłem. Nie wiem czy warto było, mam co do tego mieszane odczucia.

W pierwszej kolejności testowana była na netbooku Asus X101CH (mogłem pomylić model). Ciężko było ze względu na osiągi tego maleństwa ale się udało odsłuchać parę kawałków w kilku konfiguracjach sprzetowych:
1) Uniamp + FX-200 - o tak tu karta dała bardzo dużo, wysokie tony nie dają tak po uszach ogólnie gra bardzo fajnie.
2) Ampli Sony STR-DB790 QS + FX-200 - tu zbytniej różnicy nie usłyszałem.

Dziś wrócił mi z serwisu Asus R500VM zainstalowałem kartę i załamka.
Pierwszy test odbył się na Sonym + 14scx z pj. Karta gra po wyłaczeniu jakiś udziwnień typu Crystalizer i surround gra ciszej niż integra. Po włączeniu tych bajerów poziom się wyrównuje choć wole integre.

Niestety nie mam teraz możliwości sprawdzić jak to zagra z FX-200 i tym laptopem. Jedyny plus jaki dostrzegam w aktualnej konfiguracji to pilot :D (też nie do końca sprawny, często przeskakuje za dużo)

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post o 10:08 ----------

Jeśli chodzi o tryb wielokanałowy nie miałem jeszcze możliwości sprawdzenia. Wstępnie wiem że jest dużo zabawy i zmiany ustawień.

Podłącze się pod temat.
Ogólnie też szukam coś do 200 zł (może być używka).
Aktualnie posiadana stara sb0100 nie ma sterowników do Windows 7 64bit.
Co do wymagań to musi mieć wsparcie dla W7, może być na USB lub PCI (PCIe odpada bo slot już zajęty).
Podpięty będzie pod to wzmacniacz z kolumnami Canton fonum 251.
Czytałem o Maya u5 i sporo jest pozytywnych opinii ale też sporo o szumach i trzaskach.
Jakieś propozycje ?

Spora przewaga na Maya u5 ?
Ta z linku ma niestety informację o uszkodzeniu.

Dolphin123 miał Maya U5 i zmienił na E-MU 0202. Po prostu ta karta gra bardzo dobrze. Po dołożeniu jej dobrego zasilacz jest jeszcze lepiej.

Po prostu ta karta gra bardzo dobrze.
oj Cię Roman naprostował... :P

Miałem Maya i jest w swojej cenie bardzo fajna, ale jak za 5dyszek więcej można mieć E-MU to wybór jest prosty... Ciężko później jest wydać niewiele więcej kasy żeby był taki przeskok jakościowy jak z Maya na E-MU..

To nie Roman mnie naprostował tylko posłuchałem jej w bezpośrednim połączeniu z moim M-Audio Audiophile USB i wybór był prosty.

Ja mam SB Extigy podłączone światłowodem i nie słyszę różnicy między nią a DACiem za 600zł (Audinst HUD MX1)

Ja mam SB Extigy podłączone światłowodem i nie słyszę różnicy między nią a DACiem za 600zł (Audinst HUD MX1)

Ja nie wiem co ludzie widza w tych tanich firmowych dacach. Mialem Fiio E7, ktore ponoc jest na tym samym poziomie co uDac oraz audinst mx1. Nie slyszalem tych dwoch ostanich ale fiio gralo na poziomie Audigy2... Z tego wynika, ze Audigy2 nie jest takie zle :D

Ja po obejrzeniu sinusow ponizej 100Hz z karty w moim laptopie szybko podlaczylem zewnetrzna karte.

co nie znaczy że nie chodzi na w7... ale ogólnie starsze creativy chodzą "dziwnie" i niektórym mniej doświadczonym użytkownikom potrafią napsuć krwi.
Dokładnie, aktualnie jest w używaniu z KX'ami jednak dźwięk niestety jest nieporównywalny do tego z oryginalnych sterów (chyba, że ja dobrze tych kx'ów ustawić nie potrafię).
Zintegrowana to ALC887, więc też raczej rewelacji nie ma.

Jakby ktoś miał na zbyciu w dobrym stanie emu 0202 do 200 zł to chętnie odkupie.

Kiedyś miałem E-MU 0404 na PCIe i na pewno nie narzekałem tylko szkoda, że się zepsuła sama od siebie :(

AUDIOTRAK Maya U5 - fajna karta, do tej pory używam i na pewno narzekać nie mogę.
AUDIOTRAK Prodigy Cube - naprawdę niezły DAC, którego używam do laptopa gdzie niestety zazwyczaj muszę słuchać na słuchawkach.

Sam teraz mam chrapkę na DR.DAC2 DX TE od AUDIOTRAK:
http://www.ebay.com/itm/AUDIOTRAK-DR-DAC2-DX-TE-Digital-to-Analog-Converter-DAC-/121050394457

Zobaczymy.

Powrót