• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomoc w doborze wzmacniacza

Reakcji
0
Witam,
prosił bym was o pomoc w doborze wzmacniacza, w kwocie 300-350zł. Po ostatnim przeglądaniu allegro, tego forum, oraz audio stereo, wyłoniłem kilka propozycji, mianowicie:
SONY F570ES
ROTEL RA – 500
TEAC A - X 1000
HARMAN/KARDON HK6500
HARMAN KARDON PM-650VXI
YAMAHA AX-530
YAMAHA AX-500
YAMAHA AX-550
LUXMAN LV-112 (czy aby nie za slaby)
Diora WS-504B/704
Rotel Ra-980BX ("Wzmacniacz szczególnie polecany do trudnych, mało efektywnych kolumn" takie zdanie wyraził koleś od aukcji ;))
Sansui ? SANSUI AU-G33X
Jakie znaczenie ma pobór prądu z sieci, jak np. wzmacniacz rotel, model Ra-1000, pobór z sieci 350W (co moim zdaniem, jest już dość dużą wartością), a na kanał tylko „po” 40W, od czego to wiec zależy…? Gdy np. „pospolita” yamaha, już miała by, jakieś 70W…?
Wzmacniacz miałby napędzać 3way stx dla ubogich :mrgreen: . Chciałbym już jakiś przyzwoity sprzęt, coś lepszego, niż mój aktualny Kenwood KR-V7050, (amplituner kina domowego)
, który to przy jednym ustawieniu nie wydobywa z siebie praktycznie żadnego basu, a przy innym bas już jest, ale za to zero średnich tonów... :mad: Od nowego oczekiwał bym przyzwoitej średicy, lekko ocieplonego dźwięku, oraz konkretnego basu, bo nie powiem, że jak dla mnie muzyka bez basu, traci przyjemność odsłuchu... :mrgreen: Muzyka przeważnie trance, jednak hh, rock, regały, oraz aktualne przelotne hity też będzie oddtwarzana...

Ja aktualnie mam na sprzedaż Onkyo A-8450 które pędzi u mnie właśnie te kolumny :) Jesli zainteresowany napisz na PW

Heh, właśnie wiedziałem, że o czymś zapomniałem napisać... :mrgreen: Mianowicie o tym, że wzmacniacz chciałbym kupić po/w połowie wakacji, więc prosił bym o podanie modeli, a niekoniecznie "super okazji" z allegro, czy coś... :mrgreen: (poprostu pewne względy finansowe tak nakazują... :mrgreen: ) I jeszcze co powiecie o modelach pioneer'a, technics'a, denon'a, oraz jak kolega wyżej napisał onkyo, jest ich troche dostepnych w tej cenie, ale jakoś nie jestem przekonany (co do pioneer'a i technics'a w szczególności, może bezpodstawnie, nie wiem...)

Witam, z tego co wiem to wzmacniacz powinien mieć trochę większy pobór mocy niż moc na kanał,(a nie jak w chinolach niby 1000W a on tylko 100W poboru prądu :/ coś jest chyba nie tak) wtedy wiadomo że jak się podłączy kolumny to wzmak nie będzie się "dusił". Jeżeli sie mylę to proszę poprawić.

do 400 zł da się wyrwać Denona PMA-860 lub taniej jego "młodszego brata" PMA-560
pierwszy ma 80W przy 8 Ohm drugi chyba 50 W

Rok temu za PMA-860 dałem 500zł a jak teraz zobaczyłem że dwa zeszły w cenie ok 350zł to mi mina zrzedła

seria 60 Denona jest chwalona za dobrą stereofonię, a ja do wzmacniacza nie mam zastrzeżeń

nie wiem jak się ma on do innych, nie porównywałem

scythe1123 napisał:
csbiczek, koleś deklaruje że wysyłka gratis
a nie patrzyłem nawet, jak już sam daje z wysyłką to nic tylko brać:) Ja jakieś 4 miesiące temu sprzedałem taką za 500zł plus wysyłka...

ja polecam ci denon'a PMA 860. sam wlasnie taki ostanio zakupiłem i to za megaaaa okazyjną cenę :mrgreen: można wyrwać go spokojnie za ok 300zł jak sie troszke poczeka i poszuka.
sam szukając wzmacniacza za taką kase brałem jeszcze pod uwage model Pionniera A-656, w okolicach 400zł spokojnie znajdziesz :wink:

Widze że tu polecacie firmy i modele, których nawet nie brałem pod uwage... :mrgreen: A co z tymi które wymieniłem, coś wartego zainteresowania....?

Ta Yamaha, którą poleca csbiczek jest warta uwagi. Niestety pewnie nie zdążysz jej kupić.
Rotel Ra-980BX - to już wysoka półka, ale chyba nie za taką kasę.

Ta yamaha ax-700, wydawała mi się droga, dlatego nie uwzględniałem jej w zestawieniu... A co z modelami HK....? 6500 i Vxi...? I czy ktoś zna odpowiedzi na pytaia z pierwszego postu...? :wink:

Ustrzel H/K 655VXI badz H/K 665 za cene tak do 400zl to bedziesz zadowolony, posiadam H/K 655Vxi naprawde fajny sprzecior, lecz ma ze 20 lat....

dual mono bloki, koncowki toshiby, spory pobor i ciezar, potek glosnosci ALPS

aczkolwiek 650Vxi tez nie jest zly, jest to ubozsza wersja 655 Vxi, jest troche slabszy i chyba nie ma badziewi od gramofonu czy cos w ten desen,

Jak mówisz, że sprzęty po 20 lat, to nie ma żadnego problemu np. z wysychaniem kondziów, czy coś w ten deseń...?
Edit:
A jeśli koniecznie musiał bym brać wzmacniacz do 300zł, to jakie modele wtedy...?

Nie ma problemów z "wysychaniem kondziów"
Ten HK będzie OK, w tej cenie to jeszcze Denony PMA-x00V, Kenwoody, JVC - można wymieniać w nieskończoność ;-)

starszy sprzed tej robiony solidniej niż dzisiejsze, kiedyś używali lepszych podzespołów a dzisiaj oszczędzają na czym się da. Skoro starsze sprzęty chodzą po 20 lat bezproblemowo to czemu 5 lat maja nie wytrzymać

Ja mam H/K PM655Vxi na org. podzespolach i nie ma problemow, jedynie "psiknąc" do przelacznikow bo czasem nie lapaly, tak pozatym OK

Powrót