• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w identyfikacji głośnika

Reakcji
0
Witajcie,
Czy ktoś może orientuje się co siedzi w monitorach Definitive Technology ProMonitor 100 ? Średnica 130mm
Pytam bo znajomy spalił dwa głośniki i się zastanawiam czy bawić się w wymianę cewek ( jeśli w ogóle dostanę odpowiednią) czy może siedzą tam jakieś głośniczki za drobne pieniądze.

Pozdr
Czarek

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie głośniki robione w Chinach pod zamówienie. Nie do kupienia w sprzedaży detalicznej. Od razu odpowiem na drugie Twoje pytanie. Wymiana głośnika na coś innego to również modyfikacja zwrotnicy.

Wymiana głośnika na coś innego to również modyfikacja zwrotnicy.

Aż taki amator nie jestem i wiem z czym to się wiąże, ale dzięki za sugestie:)
W takim razie spróbuje dorwać cewki do tych pierdziawek, chociaż jak były sprawne to grały całkiem nieźle.

Ostatnia edycja:
Wracam do tematu,
Cewka jak i głośnik nie do zdobycia więc moje pytanie brzmi - zna ktoś może jakiś głośnik 130mm z nieokrągłym koszem?:) Wiem, że nowa zwrotnica itp itd ale znajomy chciałby po prostu zatkać czymś dziurę po głośniku i postawić gdzieś na biurku.

Pozdr

Jak wymieniać to w drugiej kolumnie też. Szukaj czegoś podobnego wymiarami i impedancją.

Ja bym sprawdził średnicę cewki - pewnie to typowe 25,50mm wewnętrznej.
Jeśli tak to użył bym kosza i pobawił się w kreatywną regenerację.

Powrót