• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w konfiguracji sobwoofera

Reakcji
5
Witam wszystkich

Zastanawiam się nad budową subwoofera. Pokój, w którym by stał ma powierzchnię ok 20 m^2. Będzie on współpracował z jakimiś małymi satelitkami w kinie domowym.

Problem jest taki, że leżą mi gdzieś w szafie dwa głośniki GDN 20/80/2 ale w wersji 4 Ohm. Chciałbym użyć tych głośników w jednym subwooferze. Zależy mi również na tym aby była nieduża obudowa.

Przeglądając konstrukcje na tym głośniku to obudowa wynosi około 35 l. Nie chciał bym przekroczyć obudowy 45 l dla dwóch głośników.

Czy mógłby mi ktoś doradzić lub całkowicie odradzić budowę czegoś takiego?

Myślałem nad następującymi obudowami:

Co myślicie o tym?

GDN 20/80/2 w wersji 4 ohmowej?? Wydawało mi się, że te głośniki robią tylko w wersji 8 ohmowej. A może to jakieś podróby?
Z symulacją w WinISD może być problem bo jeśli to faktycznie wersja 4 ohm to parametry na pewno będą inne niż dla wersji 8 ohm. Więc z parametrami może być ciężko.

Właśnie obawiałem się takiej odpowiedzi, że nie ma wersji 4 Ohm. Jest taka wersja. parametry są prawie identyczne i przedstawię je dzisiaj wieczorem ( mam parametry na oryginalnym papierze od Tonsila).

Suba chciałem używać jako wspomaganie do małych satelitek ( które też wykonam, jeśli ktoś mi pomoże :>).

Czekam aż jakiś znawca się wypowie na ten temat :)

To zrób najpierw monitorki a potem oceń czy potrzebujesz suba... Ja jak narazie do swoich ARN150 suba nie potrzebuje a na brak basu nie narzekam... Wszystko w swoim czasie :D

No nie ...... panowie :P

Ten temat jest o subie, kiedyś założę nowy o monitorkach.

Suba zrobię i tak na tych głośnikach, tylko proszę o radę i opinie na temat konstrukcji suba, a nie monitorków czy wzmacniacza.

Naprawdę nikt nie ma zdania na to czy warto robić na dwóch głośnikach oraz czy będzie znaczna różnica porównując z jednym?

A co do wzmacniacza, to może od razu zamów sobie KIT i PCB do UNIAMPA, naprawdę jak na tranzystorowy, porządny wzmacniacz, to jest MEGA OKAZJA!!

Pozdrawiam ;)

PS: :lol: :lol:

jeśli zbudujesz suba na dwóch głośnikach to napewno będzie głośniej. ale naprawdę jeśli dopiero zaczynasz zabawę z diy to zacznij od monitorów a dopiero potem uzupełniaj resztę pasma. chleba przecież też nie jesz od środka :wink:

W przypadku obudwu obudow zyskasz na efektywnosci ale nie na zejsciu (tym bardziej w pace nr 1).. ogolnie to jak na glosnik za 100zł.. hm juz lepiej kupic jeden wiekszy i mocniejszy.. same plusy

Tak jak pisałem wcześniej , załączam notę katalogową głośnika

Całkowitym amatorem to nie jestem bo wykonałem już jedną parę podłogówek oraz suba. Forum to odwiedzam od 2004 r. :)

Będę musiał połączyć te głośniki szeregowo żeby uzyskać 8 Ohm, wtedy łączna moc wyniesie 160W oraz efektywność wzrośnie z 89 do 92 dB.

Pozdrowiania

[ Dodano: 2008-05-20, 00:03 ]
A tutaj male porównanie tego co pokazał program WinISD dla obudów wentylowanych oraz zamkniętej

Charakterystyka:

• żółta- dwa głośniki, obudowa zamknięta 35 l
    zielona- dwa głośniki, obudowa otwarta 50 l, 37 Hz
    różowa- jeden głośnik, obudowa otwarta 35 l, 37 Hz

Najlepszy ch-ka wychodzi dla obudowy otwartej, ale o wielokości aż 70 l, co jest dla mnie nie do przyjęcia.

[ Dodano: 2008-05-20, 00:07 ]
No i jeszcze ch-ka "Group delay"

2 glosniki w 50 litrow strojone na 40 Hz. A najlepiej dwa osobne suby 35 l na 38 Hz napedzane osobnymi wzmacniaczami.

jezeli koniecznie chcesz suba to raczej propozycja pierwsza z twojego rysunku tylko ze komore miedzy 2 glosnikami (ta na dole) zmniejsz do minimum. wtedy bedziesz mial obudowe izobaryczna czyli 2x mnijesza niz dla jednego glosnika i bedziesz mogl sobie pozwolic na wieksza pojemnosc...

jednak wg mnie jezeli masz juz 2 glosniki to taniej byloby zrobic kolumny 3 drozne - taniej o naped do suba
tylko szkoda ze te glosniki sa 4ohm...

Ja, na Twoim miejscu zrobiłbym BP w isobaryku i jeśli do kina to nawet 6th.
Sam mam isobaric 4th na 16-stkach samochodowych z zestawu tosil speed i w pokoju 12m
robi spore zamieszanie

Tomek, tomek ja bym poszedl raczej w strone 2 malych subow wbrew pozora stereofonia w subie sie przydaje a do 20 m2 wyrobi spokojnie 1 ten glosnik o ile wogole bedzie potrzebny sub wiec 2 opcja to zrob 2 suby a 2 sprzedaj :) a jak sie upierasz i mala obudowa to jak pawel mowi izobaryk albo tez rada pawla 3 drogi ten glosnik ma dosc wysoka skutecznosc wiec spokojnie do 3waya sie nadaje zreszta kiedys nawet mialem 3waya na tym glosniku

Dzięki za odpowiedzi

Trójdrożnych nie chcę robić, ponieważ, będęrobił moniotrki, najprpawdopodobnie na głośnikach GDN 13. Na duże fronty nie mam miejsca. Myślałem, żeby zrobić 4 monitorki, centralny, i do tego sub.

Dwa suby to troche drogo będzie, bo potrzeba dwóch napędów.

Jeśli zrobię Isobaric, czy nie będzie za niska efektywność tego zestawu?

Tomek napisał:
Jeśli zrobię Isobaric, czy nie będzie za niska efektywność tego zestawu?
po co isobaric ? Dla mnie to rozwiązanie ma zdecydowanie więcej minusów niż plusów , o ile w ogóle jakieś plusy ma , bo jedyny i dość pozorny to 2 x mniejsza buda, pozorny dlatego żę układ magnetyczny drugiego głośnika też trzeba jakoś schować.

Powrót