• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w ocenie mocy wzmacniacza

Reakcji
0
Cześć, mam wzmacniacz Soundwave Bo 1230 4x300W, chciałbym się dowiedzieć jakie on ma prawdopodobne parametry bo chcę dobrać sobie do niego głośniki. Otóż jedyne informację jakie mam to tak:
4x300W
2x20A
Zasilanie 13.8V
Impedancja Wyjściowa: 4-8Ohm

Ma możliwość mostowania kanałów oraz filtr 40-400 HZ.

Otóż patrząc na te parametry podejrzewam moce w okolicy 4x60w oraz 2x160w. Ale nie wiem jak interpretować impedancje, czy np 2x60w 4Ohm + 1x160W 8ohm czy może być np 2x160W 4ohm. Chciałbym się zapytać osób bardziej obeznanych w temacie takiego sprzętu o opinię na temat tego wzmacniacza. Firma z tego co wiem to tworzy fajne domowe sprzęty, ale informacji o CarAudio mam dość mało.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Teoretycznie, przy sprawności 60% i zasilaniu 14,3V powinien oddać 4 x 85W/2 ohm.
Bardziej realne będzie 4 x 80W/2 ohm
Dla 4 ohm powiedzmy 50 do 60W kanał.

Jak masz w okolicy kogoś z oscyloskopem, to możesz sprawdzić dokładnie te parametry.

Bezpieczniki posiada 2x20A, według danych on jest stabilny przy 4-8 ohmach, więc jeśli 50/60W przy 4ohm to można powiedzieć, że około na 140/160 można liczyć po zmostkowaniu. Ale czy po zmostkowaniu mam wpiąć go pod 8 Ohm czy może być 4 Ohmy bo według tych danych podanych na nalepce myślę, że nie ma różnicy, ale mogę się mylić.

Ostatnia edycja:
Te liczby są czystą spekulacją, opierającą się na bezpiecznikach 2 x 20A i zasilaniu 14.3V.
Standardowo takie wzmaki mogą współpracować od 2 ohm/kanał w górę.

Czyli jak zrobisz 2 x 50W/4 ohm (przód) i mostek 1 x 160W/4 ohm (sub), to ten wzmak powinien dać radę.
Tu masz w pigułce podstawy:
http://audio-pragnienia.pl/poradnik-...zwiazania.html
Ewentualnie:
Całkowita podstawa- FAQ by B.Nazar
Na
zara mozesz pobrać bez obawy o problemy :)

No czyli coś już faktycznie z tego można ciekawego złożyć. Chociaż scenę z przodu a tył pod jakiś dodatkowy wzmacniacz i powinno to już zagrać przyzwoicie. Dzięki za pomoc.

Powrót