• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w okablowaniu auta :/

Reakcji
0
Moj zestawik w sumie jeszcze nie skonczony ale bedzie potrzebne okablowanie ;/ ja to widze tak :D :

Front amp ma 2x50 rms i ma 20A bezpiecznik w sobie

1. czyli kabel zasilajacy CU o przekroju 8mm^2 dlugosc 3 m http://allegro.pl/item125473496_kabel_zasilajacy_8_31mm2_6_7mm_cu_duzy_wybor.html

2. kabel masowy j/w - tylko czarny :D

3. RCA - podwojnie ekranowany metalowe konektory, pozlacane styki http://www.allegro.pl/item123823720_kabel_2xrca_hq_gold_podw_ekran_3m_niebieski.html czy kupowac jakies markowe ??

Sub amp ma 200rms dla 12V i 300rms dla 14,4

1. zasilajacego bede potrzebowal ok 5m czy wystarczy 21mm^2??powinien wytrzymac prad 60A oczywiscie czysta miedz http://allegro.pl/item125484950_kabel_zasilajacy_21_15mm2_10mm_cu_duzy_wybor.html

2. masowy albo j/w albo 1m do karoserii jak lepiej

3. rca - podwojnie ekranowe z pozlacanymi koncowkami carpowera http://allegro.pl/item123947126_carpower_kable_rca_5m_sklep_fv_car_audio_4_you.html

Klema na akumulator - http://allegro.pl/item125292330_duza_zlota_klema_nowa_fvat_poznan_szczecin.html

kostka iso - http://www.carpower.pl/index.php?id=2&lang=pl&id_cat=14&id_item=132 jakie kable zasilajace do radia? ( nie beda uzywane koncowki mocy)

jakie kable amp-zwrotnice?? jakie amp-sub :) i ogolnie co sadzicie o moim zestawieniu??

uuuuuu fajnie fajnie ;] miedzy ampli a glosnikami to standard ... im grubesze tym lepsze ;]
albo zapomniales o glownym bezpieczniku albo po prostu nie napisales bo to oczywista sprawa ;] a w jakim samochodzie ? pozdro i zeby ci tam nic nie trzeszczalo :P
dajesz jakies maty ?

na poczatku pazdziernika bedzie zamontowany wzmacniacz front (pod siedzeniem pasazera) rca beda szly przy skrzyni zasilajace kolo drzwi pasazera, zwrotki beda zamieszczone w pod plastikami kolo drzwi cieszko to okreslic :) jak beda fotki to pokaze, tweetery w slupkach a 16 w drzwi na panelach, drzwi beda oczywiscie wyklejone matami app licze sie z okolo 10 na jedne drzwi :) podloga nie bedzie wyciszana (narazie) ale zobacze jak wyglada standartowe wyciszenie, bagaznik i sub bedzie pozniej robiony :) co do bezpiecznikow to jeszcze nie wiem jak zabardo i jakie gdzie dac, na kazdym plusowym bedzie osobny bezpiecznik ale jeszcze nie wiem gdzie jaki :) auto to Ford Sierra sedan :)

hehe:) sierra rulez :) tez kiedys mialem, calkiem milo sie jezdzilo, no ale roverkiem tez sie milo jezdzi, a nawet milej bo ma wspomaganie, no ale czas na nastepna zmiane :)

takero napisał:
michone napisał:
i ogolnie co sadzicie o moim zestawieniu??
jak dla mnie to całość przesadzona jest :P
takimi odpowiedziami to mi nei pomagacie... co zle kminie??dodam ze praktycznie w moim aucie nie ma okablowania i musze je zbudowac raz a porzadnie... nie chce pozniej miec problemu w stylu za cienki kabel, zla masa, itp... wiec pisze ten temat zeby ktos mi pomogl

Kable maja to do siebie ze poza RCA i glosnikowymi na przod wcale az tak strasznie nie zmieniaja jakosci (ale mnie zaraz zjecie :P )... Podstawa to na prawde pozadne RCA plus glosnikowe, no i grube zasilajace pod bas. Jezeli chodzi o chinche na basss to az takiej roznicy ci to nie zrobi, lepiej to co masz wrzucic w roznice miedzy tymi a tanszymi kablami (tylko bez perwerow ;) ) zainwestuj w kondensator. No ale to tylko moja opinia.

PZDR
MatiPTP

moim zdanuiem kostka carpowera jest niepotrzebna.
zobacz jakie kable glosnikowe odchoda xz kostki bezposrednio do radia, 0,5mm czy jeszcze mniejsze?

michone, jak dla mnie to o rozmiar mniejsze ;]
MatiPTP napisał:
Podstawa to na prawde pozadne RCA plus glosnikowe
podstawa to pożądne głośniki ;]
kable jak kable - działają tak samo, a różnica jest głównie w wytrzymałości i ew ekranowaniu, ale to już w przypadku bardzo tanich kabli.
głośnikowe 2 x 1.5mm kw wystarczają , niezależnie od producenta.

BTW ja proponuje zrobić patent ze wzmakiem pod siedzeniem - kable są wtedy sporo krótsze, a przy okazji mogą mieć jeszcze mniejszą średnice.

słyszysz różnice w okablowaniu sygnałowym różnich firm ?
to że mowimy o okablowaniu akurat nie znaczy że to właśnie ono ma kluczowy wpływ na brzmienie ...

takero napisał:
słyszysz różnice w okablowaniu sygnałowym różnich firm ?
Miedzy pozadnymi a plastikami za pare zl YO

takero napisał:
to że mowimy o okablowaniu akurat nie znaczy że to właśnie ono ma kluczowy wpływ na brzmienie ...
A gdzie ja cos takiego napisalem :?:

MatiPTP napisał:
Kable maja to do siebie ze poza RCA i glosnikowymi na przod wcale az tak strasznie nie zmieniaja jakosci (ale mnie zaraz zjecie :P )... Podstawa to na prawde pozadne RCA plus glosnikowe, no i grube zasilajace pod bas.
i chodzilo mi jedynie o to, ze sposrod kabli wlasnie RCA i glosnikowe (te na przod) maja najwiekszy wplyw.

PZDR
MatiP

nie mówimy o RCA z bazaru za 3zł przeca...
chodzi o różnice między tymi na poziomie.
MatiPTP napisał:
i chodzilo mi jedynie o to, ze sposrod kabli wlasnie RCA i glosnikowe (te na przod) maja najwiekszy wplyw.
tzn tak Ci się zdaje, czy tak wynika z Twoich doświadczeń ?
bo ja jeszcze nie czuje różnicy między kablami głośnikowymi w samochodzie gdzie ich długość sięga metra, nawet jeśli mają 1.5 mm kw...

czepiasz sie czlowieku jak stara babcia muszli klozetowej... :roll:
tak owszem z doswiadczenia swojego to wiem, ze jak nie masz sosu na poczatku na kable (zeby wszystkie od razu pozadnie zrobic) to lepiej oszczedzac na wszystkim oprocz RCA i glosnikowymi. Wiem to ze swoich poczatkow bo wtedy nie mialem sosu na lepsza zabawe i stopniowo zmienialem okablowanie i (o zgrozo - pomysla niektorzy :lol: ) slychac bylo roznice po wymianie chinchy...

PZDR
MatiPTP

nie czepiam się , tylko gadasz głupoty jak to kable głośnikowe na przód są najważniejszymi elementami okablowania w wozie, mającymi największy wpływ na dźwięk:
MatiPTP napisał:
chodzilo mi jedynie o to, ze sposrod kabli wlasnie RCA i glosnikowe (te na przod) maja najwiekszy wplyw.

Powrót