• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w re-modernizacji sub'a.

Reakcji
0
Witam ! Otóż że moja konstrukcja woofer'a na głośniku niskotonowym z zestawu Samsung SMS-5100 nie zebrała "gromkich braw" postanowiłem zrobić wszystko prawie "na nowo". Otóż to są rzeczy jakie zrobię :
-uszczelnię wszystkie styki ścian we wnętrzu sylikonem
-wyłożę wszystko fizeliną ( doszedłem do wniosku, że mata bitumiczna jednak powoduje"twardość" tego basu - a tego nie lubię :-( )
-pokombinuję z tubą b-r ( przy wyższych głośnościach daje powietrzem - to musi dawać bas a nie "tlen" !!! )
-zamontuję z tyłu najprostszy terminal zaciskowy
-wyszpachluję całą obudowę na zewnątrz i pomaluję na czarny mat albo srebrny mat ( aby pasowała do mojej wieży Panasonic'a )
-postawię kolumnę na kolcach albo podkładkach z miękkiego materiału.

Mam nadzieję, że wtedy kolumna na nowo pokaże to, co może .... ALE : mam do Was kilka pytań dotyczących tej "zmodernizowanej" obudowy :

1. Teraz tuba b-r ma rozmiar 4.5 cm na 13 cm. Przy wyższych głośnościach daje samo powietrze .... Niestety :-( .... Nie jest ona strojona na żadną czestotliwość, gdyż nie mam parametrów głośnika. Co mam z nią zrobić, aby była jak najlepiej dopasowana - przyciąć ( jeżeli tak to o ile ) czy może jeszcze przedłużyć ( w co wątpie ) czy może wogóle zwiększyć jej średnicę ??? Chociaż ja chyba bym przystawał przy lekkim jej zmniejszeniu ( ale to już głównie Wy musicie doradzić ).
2. Czy za samym b-r mogę tą tylną ścianę wyłożyć fizeliną i czy to też przyczyni się do zwiększenia "miękkości" basu ? Teraz za samym b-r jest ..... goła płyta wiórowa :!:
3. Czy mogę użyć szpachlówki samochodowej, i jakimi papierami ją póżniej szlifować, aby była równa i gładka .... ?
4. Czy do jej pomalowania mogę użyć lakieru samochodwego w spray'u .... ?

Bardzo proszę o odpowiedź na te pytania, bo jest mi to do czegoś potrzebne. Po prostu chciałem pokazać tacie, że ta kolumna wyjdzie mi bdb i wtedy dostałbym pieniądze na nowe projekty .... Ale że głośnik wyszedł "lekko badziewnie" - to muszę to zrobić prawie na nowo, aby w końcu wyszło to JAK NAJLEPIEJ. To będzie po prostu przepustka do moich nowych projektów :wink: Proszę o pomoc .... Pozdrawiam !

wiesz co... moze kup lepiej stxa 18SW. bedzie zdecydowanie lepszy efekt...
po co 2 razy bude robic skoro i takbedzie to SHIT?
zastranow sie nad tym, obudowa jest wiecej warta niz ten zlom bez urazy;]

Po 1 przeczytaj artykuly! niema czegos takiego jak TUBA BR,takze niestroi sie BR wg parametrow glosnika tylko objetosci obudowy!

Przecież mówię, że jest to wprawka ! Pieniądze dostaję od taty, i musze się jednym słowem "wykazać". Narazie JESTEM ZMUSZONY zrobić jak najlepiej ten głośnik. On chwilę czasu musi pograć. A z tą "tubą b-r" to już tak mi zostało. Ale zmienię to - będzie po prostu b-r. Obudowa ma na zawenątrz 8.9 litra, wewnątrz po wytłumieniu id. będzie miałą gdzieś 8 litrów. Także bardzo, bardzo, bardzo, bardzo proszę o POMOC. Ja nie chcę opinii ani innych rzeczy - ja chcę usłyszeć Wasze rady co do moich pytań. A pozatym narazie ten wzmak nie uciągnie 18' STX'a. Niestety :-( .... Jeżeli jest ktoś, kto MOŻE I CHCE MI POMÓC - to bardzo prosze o napisanie odp. na moje ( podstawowe ) pytania. Pozdrawiam !

to kuop ARN150! blagam Cie!

[ Dodano: 2006-10-08, 13:48 ]
orzeciez 30pln to nie majatek, a bedziesz mial cos co jakos zagra.... w sam raz do takiego komp. zestawu!

No dobra - załóżmy, że zmienię głośnik na tą Teslę. Tylko teraz dwie reczy -
1. Czy wielkość obudowy jest dobra ( nie strojenie, tylko jej litraż ) ?
2. Czy wzmacniacz uciągnie ten głośnik ... ?
3. Jaka dokładnie wersja ARN 150 ?

Ale jak tak, to muszę zaczekać do 15.10.2006, bo wtedy może dostanę pieniądze ze sprzedaży starego telefonu. Jeżeli ktoś odpowie mi na te pytania - to mogę zacząć budowę .... Proszę teraz o odpwoiedź na to pytanie. Pozdrawiam !

P.S. Jeżeli ktoś ma jakieś projekty wooferk'ów na tym głośniku - to proszę podać link.

[ Dodano: 2006-10-08, 17:56 ]
Chyba, że zrobię wooferek na 14 STX'a ..... ? Albo wogóle dam 17 albo 22 STX'a i tyle .... ? Tzn. w nowej obudowie. Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-10-08, 18:00 ]
Wg. mnie już najbardziej sensowne byłoby zbudowanie sub'a na STX 17-80-4-SS. Nie sądzicie .... ? Powiedzmy coś na podobę tego : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6088 . Myślałem nad zastsowaniem STX 18, ale on nie nadaje się na subwoofer. Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-10-08, 18:03 ]
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6336 - albo mogę się wzorować na tej konstrukcji.

bartekgib napisał:
Myślałem nad zastsowaniem STX 18, ale on nie nadaje się na subwoofer
chlopie dlaczego tak uwazasz? ten glosnik nadaje sie najlepiej! tylko wymaga lepszego napedu.
bierz ARN150. jaki masz do tego wzmacniacz? jaka kostka? najlepiej bierz 4ohmowa wersje.
obudowa 9litrow jest okey. od biedy mozesz troche zwiekszyc wtedy bedzie lekko lepsze zejscie. strojenie na jakies 45-40Hz.
stx 14 i 17 nie nadaja sie bo wymagaja mocnego pieca i sa CICHE!

Jest to wzmak na kostce TDA7375 - jakieś 25 wat RMS na kanał niskotonowy. Czyli mam zakupić ARN 150 ???? Tylko teraz jaka wersja ( wiem, że 4 Ohm, ale jest kilka modeli ARN 150 ) oraz jakie strojenie i jaki b-r ..... ? Pozdrawiam !

Ja tu nie chcę "pewnych rozmyślań" albo też opinii na temat forum, ale ja oczeukję przynajmniej odpowiedzi na moje pytania. Nie obchodzi mnie to, czy ktoś robi suba na głośniku z telefonu komórkowego czy może na MTX JackHammer. Ja robię suba na takim głośniku a nie innym i tyle .... Pozdrawiam !

P.S.

Jest to wzmak na kostce TDA7375 - jakieś 25 wat RMS na kanał niskotonowy. Czyli mam zakupić ARN 150 ???? Tylko teraz jaka wersja ( wiem, że 4 Ohm, ale jest kilka modeli ARN 150 ) oraz jakie strojenie i jaki b-r ..... ? Pozdrawiam !

napisalem wyzej ze strojenie na ok 45Hz ARN-150-05-4ohm chyba ten byl najlepszy do br

Ale to się dobrze składa, ponieważ mój b-r ma średnicę jakieś 4.2 mm i długość 13 cm ! Czyli jest to prawie dokładnie na 45 Hz. Nawet tu jest takie strojenie do obudowy 9 litrów : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6718 . Tylko mam obawę do jednego - czy wzmak na kostce TDA 7375 da radę temu głośnikowi ..... ? I czy jeżeli wytłumię obudowę, to nie zmieni się strojenie ( teraz jest tylko mata bitumiczna - dokładnie to http://www.allegro.pl/item131175844_mata_gluszaca_bitumiczna_rewelacja_elastyczna.html ale docelowo będzie fizelina ) Pozdrawiam !

mata bitumiczna nie tlumi!!!!
42mm moze byc troche malo... moga byc swisty powietrza.
jesli ma 25W przy 4ohmach jakos zagra.

No to ja już nie wiem - ale nawet na tym projekcie diy jest 40 mm, a ja mam troszkę więcej. Jeżeli się nie zgadza - proszę - niech ktoś policzy b-r.
To, że mama bitumiczna nie tłumi - to wiem. Dlatego chcę zastosować zwykłą watę przyklejoną na ściany, albo też fizelinę ( pomysł z watą bardziej mi się podoba ). Dzisiaj byłem w sklepie elektronicznym i patrzę - na półce ARN 150-05-4 za 76 zł !!!!! Ja mówię kolesiowi " Czy mogę zobaczyć tą najmniejszą Teslę ?" a on do mnie " Ale to jest STX" ..... Zgon ..... Jeszcze ma napisane na cenie, którą sam wypisywał "ARN 150-05-4" a on że to STX. I jeszcze ta cena - 76 zł !!! Szok !!! Pozdrawiam !

P.S. Tak - wzmak ma 25 wat RMS na ( na szczęście ) 4 Ω. Pozdrawiam ![/center]

[ Dodano: 2006-10-09, 12:30 ]
Tyle, że do jednego muszę się przyznać - przy b-r 42 mm-130 mm nawet na tym Samusungu 12 cm przy wyższych głośnościach było powietrze ..... Czyli jaki b-r dać do tej obudowy, która ma 11 litrów na zewnątrz ( nie wiem czemu na początku wychodziła mi 9 litrów ..... ) ? ? ? ? Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-10-09, 12:47 ]
Liczyłem w WinISD Pro, ale mi jakieś "diabelskie" liczby wychodzą !!!! Proszę ... Niech ktoś mi pomorze ( obudowa 11 litrów - ARN 150-05-4 ). Pozdrawiam !

Jest B-R i niech tak zostanie .... Po prostu .... Tylko jeżeli ktoś może - to niech policzy ten b-r. Ja już próbowałem, ale niestety - wychodzą mi ogromne liczby. A pozatym wątpie, żeby ARN 150 był lepszy w obudowie closed aniżeli w b-r. Czy może ktoś mi pomóc i policzyć ten b-r w tej budzie .... ? Pozdrawiam !

Wychodzą mi po prostu wymiary typu 10,2 cm x 10,4 cm !!! Poważnie .... Niech ktoś pomoże .... Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-10-09, 20:34 ]
Jaką farbę w spray'u muszę zastosować, aby uzyskać taki kolor jak na frontach kolumn .... ?

0001724id7.jpg
[/URL]

Chodzi mi o to, jaki typ farby ( mat, półmat, czy połysk ) oraz czy muszę zastosować jakiś lakier bezbarwny ( też czy ma być to mat, półmat czy błysk) .... ????? Pozdrawiam !

Powrót