• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w skorygowaniu zwrotnicy USHER 8935A + 9950

Nie na temat...

...prawdopodobnie przydała by się jeszcze mała korekta ale o tym później niech się ucho dobrze przyzwyczai.

I to jest błąd.
Jesli coś Tobie nie pasuje to od razu to koryguj, nie przyzwyczajaj się do "kiepskiego" (dla Ciebie) dźwięku.

Trochę czasu minęło ale za to dobrze osłuchałem się z nową wersją zwrotnicy. Generalnie trochę brakuje mi wysokich tonów, talerze itp. są nieco wycofane i przytłumione wokalami. Próbowałem sprawę załatwić zmieniając kondensator w wysokotonowym z 3,3 na 2,7 ale zabieg ten podbija cały zakres pracy głośnika wysokotonowego przez co wokale stają się krzykliwe i mało przyjemne. Czy wiecie jak podbić zakres od 8kHz o jakieś 1,5-2dB?

Zwiększ raczej wartość rezystora Rp1 w filtrze wysokotonowym i dodatkowo nieznacznie koryguj wartość kondensatora 5,1u dodając równolegle małe kondki np. 0,22u, 0,27u itp.

Mam pytanko - czy pik zaznaczony kółkiem to jakiś rezonans wewnątrz obudowy? Czy taki urok głośnika?

Pomiar Usher 8935a (łączony NF+OA)
5bc704fff1b46a24651c7524f2dbe270_1451668921.jpg

Ostatnia edycja:
A czy można na podstawie częstotliwości podbicia wywnioskować którą ściankę należy wytłumić pochylić? Czy pozostaje metoda prób i błędów z materiałami tłumiącymi i ich ilością?

f1daefd24f816e2e7b95f3df4fbb4223_1451684470.jpg

Wytłumienie filcem: góra, dół, boczne ścianki, tylna ścianka za głośnikiem
Wytłumienie wełną owczą: jeden niewielki arkusz na tylną ściankę za głośnikiem

Ok, wszystko sie zgadza. Na calej dlugosci uklada Ci sie polowka fali okolo 200hz i stad takie zafalowanie. Mozna sie tego pozbyc tylko przez mocne tlumienie calej dlugosci obudowy ( w zasadzie jej wysokosci ). Zeby przeciwdzialac takim falom stojacym trzeba dawac gorna i dolna sciane pod duzym katem. Zobacz do tematu STX jak to jest rozwiazane w nowych kolumnach.

Dzięki za wskazówki. Zerknąłem do wątku STX ale ja już takich zmian nie jestem w stanie wprowadzić, skrzynki już dawno poskładane. Jedynie pokombinuje z wytłumieniem jak znajdę chwilę wolnego czasu. Jeżeli dobrze zrozumiałem to fala stojąca występuje miedzy górną i dolną ścianką. Mam tłumić materiałami górę i dół czy boczne ścianki?
Gdzieś kiedyś wyczytałem że w połowie wysokości komory występuje węzeł fali stojącej i np. warto na tej wysokości umieszczać BR. Czy to prawda?

Dla potwierdzenia rezonansu poniżej wrzucam jeszcze wykres impedancji Usher 8935a
384cd04379637287556a3aa268855293_1451723413.jpg

Biorę się do roboty, odpaliłem HOLMa, poniżej pomiar bliskiego pola. Teraz będę kombinować z wytłumieniem. Zajrzałem do środka kolumny, po wyciągnięciu portu BR i okazało się że w ogóle nie dałem wytłumienia za głośnikiem (zapomniałem).

7a6a0fefdf99b55bcd0d136ffb0fa2d7_1451734619.jpg

W Twoim przypadku najprawdopodobniej występuje opisana przez Pogromcę sytuacja:
c46456c8711956bc27f2ede02efa294c_1451734071.jpg

Jak rozumiem skośna przegroda jest szczelna i oddziela woofer od kopułki. Można spróbować zrobić w niej otwór i całą komorę kopułki mocno wypełnić watą. Można spróbować wytłumić środkową przegrodę z otworami, ale jeśli masz br w dolnej komorze może to spowodować problemu z basem i działaniem br.

Jak rozumiem skośna przegroda jest szczelna i oddziela woofer od kopułki
Akurat jest na odwrót :) Skośna przegroda oddziela zwrotnicę.
Niemniej wasze uwagi są cenne i faktycznie najlepsze efekty uzyskałem tłumiąc wełną owczą dolą odgrodę. Wytłumienie za głośnikiem (1 arkusz zielonego filcu + nieco luźno ułożonej wełny owczej) już nie miał tak znaczącego wpływu na ten rezonans ale zauważyłem że w pozostałem paśmie ch-ka się nieco uspokoiła i wygładziła (na wyższych częstotliwościach). Próbowałem również tłumić okolice środkowego wzmocnienia i choć efekt był, to jednak nie tak znaczący i może jak wspomniałeś sprawiać problemy z BR.

Zrobiłem też krótki test na słuch puszczając sygnał z Holma i słychać różnicę przed i po korekcie. Z efektu jestem zadowolony.

2dfb50459d4a7cbeb1e5e3d0036e4b78_1451739027.jpg

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeszcze wykres z obiema charakterystykami nałożonymi na siebie. Wcześniej rezonans wynosił ok +-4dB a po korekcie +-2. Prawdopodobnie będę musiał sprawdzić przebieg w pełnym paśmie bo mogło się coś pozmieniać i być może będzie trzeba poprawić zwrotnicę.

d502d37a4c3372dc645a4c675c79f60f_1451739495.jpg

Hej . Zerknalem do pliku SWD z pomiarami i zwrotnicami
i w związku z tym mam pytanie odnośnie uwzględniania przesunięcia centr akustycznych niskotonówki i wysokotonówki,
czy w SW nie ma potrzeby ich uwzględniania ?
Czy też może zwrotnice są projektowane na pochyloną ściankę ?

Zamieszczone pomiary dotyczą mojego projektu tz. front bez pochylenia wraz z przesunięciem wysokotonówki.
Nie mniej jak złapię chwilę wolnego czasu to zrobię jeszcze raz pomiary - zmieniła się ilość wytłumienia oraz nie wiem czy dobrze pomierzyłem fazę bo nie zwracałem uwagi na latencję.

Wracam do grzebania przy zwrotnicy. Znowu wróciłem do wersji LuSzTi , jednak przy symulacji działania filtrów w SW zauważyłem że przebieg ch-ki w odwróconej polaryzacji jest inny niż u kolegi. Nie wiem co jest grane. LuSzTi czy możesz zerknąć?
f18b273c03bb16c581d52dd053fe730b_1453030595.jpg

Powrót