• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w ustaleniu litrażu skrzyni

Reakcji
0
Witam, kupiłem niedawno głośnik JBL GT5-10 dane w linku:
http://www.jbl.com/estore/jbl/us/products/GT5-10/GT5-10_JBL_US
chce zrobić skrzynie pod ten głośnik ale z tego co wyczytałem w google to najpierw muszę obliczyć ile skrzynia powinna mieć litrów, a później z wzorów oblicze wymiary, szerokość, wysokość..
Program Winsd pomoże mi w obliczeniu litrażu ? brakuje mi następujących danych Le, Z, SPL, Pe, dia ale tutaj wyczytałem, że nie jest to aż takie ważne i można sie obyć bez tego.
Bez podawania tych danych, czyli w programie ich wartość wynosi 0 otrzymałem taki wynik: poniżej daje linki do screenów z programu:
4yzk0cd758dkykpchz4q_1378758896.jpg

man0xpzmdqhq4d0lakd5_1378758918.jpg

hyq6eew3w4585iytyo51_1378758930.jpg

pzgen6j2jw9uncpeo8td_1378758876.jpg

Nie wiem czy wyniki są dobre bo za dużo z tego nie rozumiem i nie wiem czy dobrze odczytałem ale czy litraż skrzyni powinien wynosić 59,8l ? a otwór br 10,20 cm ? a co z długością rurki ?

Dodałem go, a ten głośnik do którego podałeś link jest mocniejszy, ma 1100w 275rms, a ten który kupiłem ma 1000w i 250rms, ciężko jest znaleźć jakiś podobny temat o nim ale myślę, że z danych z linku którego podałem w 1 poście coś da się ustalić. Wydaje mi się, że 60l które pokazał winsd to chyba za dużo..

Dzięki za pomoc ! Widziałem już to ale myślałem, że to inny głośnik (różnica o 100w) chociaż ma tą samą nazwę ale po sprawdzeniu kilku parametrów widzę, że są identyczne. Nie wiem czy dobrze odczytałem więc jeszcze zapytam, jeżeli chce zrobić skrzynię z bass reflexem to długość/szerokość rurki br powinna mieć 219mm/76mm, obudowa powinna mieć 35.4l a wymiary skrzyni powinienem obliczyć z jakiegoś wzoru który znajdę w google ? :razz:

na razie w bagażniku. Obliczyłem ze wzoru na prostopadłościan v=a*b*c i wyszło mi takie coś 30cm*30cm*42cm= 37800:1000= 37,8l

Jaki trzeba zastosować wzór ? Bo ze wzoru na trapez coś mi nie wychodzi albo źle licze

Co za problem? Ścianka jest w kształcie trapezu, więc objętość: jej pole razy szerokość skrzyni. I pamiętaj, że płyta też swoją przestrzeń zajmuje.

Z matematyką myśle, że jest ok ale pierwszy raz zabieram się za takie coś więc wszystkiego nie rozumiem, a że lubię dokładność to wole zapytać jak nie jestem czegoś pewien ;)
Dzięki Paweł za schemat ale nie rozumiem dwóch rzeczy, tunel czyli bass reflex ''rurka'' ? jeżeli tak to nie rozumiem jej wymiaru i nie wiem co to jest listwa dystansowa :/ Trochę poczytałem jakiś poradników ale pierwszy raz słyszę o tym i ze schematu nie mogę sobie dopasować :blushing:

dzięki ! no to jeszcze jedno, listwa dystansowa do tunelu (2sztuki) nie mogę tego rozgryźć :???:

wkladasz je w ta szczelina na czas montazu obudowy. zebys zachowal wymiar. wyciagasz je dopiero po sklejeniu i skreceniu obudowy (podczas dokrecania przesuwa sie ta scianka! )

Witam ponownie !
Skrzynia jest już zbita, oklejona i zakupiłem też wzmacniacz - mac audio mpx 2000 (bezpiecznik 20A)
Mam do was kilka pytań, a mianowicie jaką grubość mają mieć przewody z głośnika do wzmacniacza ? (nie mogę nic znaleźć o tym w google), zasilające do wzmacniacza dam 10mm2. Czy bezpiecznik 20A będzie dobry ? w faq nazar'a pisze, że powinien być mniejszy od bezpiecznika na wzmacniaczu ale mniejszego nie widziałem.

ps. celowo napisałem post pod postem, żeby nie zakładać nowego tematu, a odświeżyć ten.

Powrót