• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomocy -cos mi chyba niewyszło z sub`em :(

Reakcji
0
Witam.
Jestem tu nowy i mam takie pytanie. W zeszlym roku naszła mnie chęć zbudowania suba,zebrałem trochę kasy i wykonałem sześcian o wymiarach 40x40x40,wykorzystując płytę o grubości 18mm.
Wzorowałem się tutaj na Elatx`ie Linear Response 12,dlatego tez głosnik znajduje sie z dołu ,a otwor BR centralnie na plycie czolowej.
Głośnik jaki uzyłem to tonsil GDN 30/80/5 8ohm,cos tam symulowałem w WinIsd Pro no i w przybliżeniu wyszło że wszystko powinno być oki.BR wyszedł o śr.10cm i dł. 11.czyli taki jaki mozna bylo kupic gotowy.
Wszystko ładnie poskładałem ,scianki wytłumilem gąbką o grubości 3cm i wypełniłem watą.Jako ze z zalozenia miala to byc konstrukcja pasywna,zastosowałem gotowy filtr do suba tyle ze o odcieciu 150Hz tyle ze przystosowany do glosnika 4ohmowego.
Suba zasililem poprzez UNITRE WS 442,pierwszy efekt był calkiem pozytywny,jednak po chwili sluchania i podłaczenia jakiejs satelitki na drugi kanal,bas wcale niebyl powalajacy a momentami wydawal sie nawet jakby slabszy niz z moich kolumienek.
Po tym jeszcze troche posluchalem i odstawilem go na bok.Teraz znowu mnie cos wzielo,aby przy nim pogrzebac i mysle ze ktos mi tu cos poradzi.Sam niewiem czy jego niedomaganie spowodowane jest przez głosnik? Moze za slaby wzmaczniacz? A moze kompletnie skopalem tą konstrukcje?
Chyba ze moj pokoj jest za mały gdyz jego wymiary to tylko to 5,5mx2mx2,5???
Moze mi ktos poradzi co moze byc nietak. Z gory dziekuje. Pozdrawiam :)

pewnie tą satelitke w przeciwfazie podłączyłeś, ale z subami tak jest że trza z fazą kombinować zależnie od tego gdzie stoi. Ale suba powinieneś do 2 kanałów podłączyć, tylko że w tedy są potrzebne 2 zwrotnice, z jedną nawet nie prubój. No i jeśli zwrotka jest 4 a głośnik 8 to nie masz odcięcia 150 hz, tylko dużo wyżej. Ogulnie kiszka, lepiej zainwestuj w odpowiednie zwrotnice (koniecznie 2). albo zrób aktywnego

nie mzoan zrobic tak suba subwoofer azeby zagral tak jak tego oczekujesz lub chodzby stworzyl namiastke tego musisz zasilic z wzmacniacza autonomicznego nie zaleznego od kanalów glownych

u ciebei zapewne problem jest z faza czyli podlacz odwrotnie + z - na subwooferze glosnikowi nic nie bedzie a zagra ladniej

Przez ta zle dobrana zwrotnice mozesz spalic wzmak! Prawdopodobnie impedancja spada nawet <4omow co moze byc grozne dla wzmacniacza.
Subwofer pasywny na ogol nie jest zbytnio slyszalny. W aktywnym mozna ustawic glosnosc na poziomie jakim sie chce. W twoim przypadku popros kogos zeby podczas grania podlaczal i odlaczal subwofer jesli choc troche doda on basu to znaczy ze dziala. Oczywiscie z faza tez trzeba pokombinowac. W rogu pomieszczenia zagra duzo glosniej wiec musisz pokombinowac.

Dzięki,za porade. Mieliście racje, problemem była odwrotna faza. Teraz gra już całkiem przyjemnie, jak na razie to wymienie jeszcze zwrotnice na tą pod głośnik 8ohm, i powinno być juz calkiem oki. A w najbliższym czasie planuje przeróbkę na aktywnego. Pozdro.

[ Dodano: 2005-01-03, 13:15 ]
niszar napisał:
pewnie tą satelitke w przeciwfazie podłączyłeś, ale z subami tak jest że trza z fazą kombinować zależnie od tego gdzie stoi. Ale suba powinieneś do 2 kanałów podłączyć, tylko że w tedy są potrzebne 2 zwrotnice, z jedną nawet nie prubój. No i jeśli zwrotka jest 4 a głośnik 8 to nie masz odcięcia 150 hz, tylko dużo wyżej. Ogulnie kiszka, lepiej zainwestuj w odpowiednie zwrotnice (koniecznie 2). albo zrób aktywnego
Podłączenie dwóch kanałow jednoczesnie do jednego głośnika nieuszkodzi mi wzmacniacza?? Pozdrawiam.

Podłączenie dwóch kanałow jednoczesnie do jednego głośnika nieuszkodzi mi wzmacniacza?? Pozdrawiam.

jezeli podlaczysz kanal lewy i prawy pod jeden glosnik zapewne spalisz wzmacniacz chlopie dokształć sie troche

LUKASZ napisał:
jezeli podlaczysz kanal lewy i prawy pod jeden glosnik zapewne spalisz wzmacniacz chlopie dokształć sie troche
Spoko,spoko, takie rzeczy to ja wiem ,tylko ciekawiło mnie jakim sposobem niszar chciał to tak podłączyć. Pozdrawiam.

Miałem na myśli podłączyć go przez dwie zwrotnice, gdzie na wyjściu są rezystory dużej mocy o ile pamiętam to R4 (na każdej gałęzi, razem 4 sztuki) które miały by zmiejszać prądy przepływające między kanałami. Prawde mówiąc nie bawiłem się tym nigdy a taki schemat dostałem kiedyś przy zakupie zwrotnic do subwoofera chyba w firmie JANBO. Niektóre wzamcniacze niestety mogą wyłączać zabezpieczenia, wykrywając dosyć dziwny stan;), Ale u Cooba, to chyba jedyne rozwiązanie. A jeśli nie to pozostaje aktywny.

mam nadzieje że nie namieszałem za dużo, jak by co to mnie poprawić;)
pozdrawiam

Powrót