• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomocy!!!! dla laika GDN20/60/3

Reakcji
0
Czytam od wielu dni to forum i jestem tak skołowany że hejjj!!! Chciałoby się zrobić swoje kolumienki ale trzeba się znać na tych wszystkich różnych parametrach (Qts, VAS, Fs i innych). Niektóre posty są tak zaawansowane że dla takiego laika prawie niezrozumiałe. Teraz do sedna. Mam 2 skrzynki po starych głośnikach Tonsila (ok. 20 litrów). Mam dwa głośniki prawie nowe Tonsil GDN 20/60/3. Czy jest możliwe żeby z tego zrobić jakieś dobrze grające kolumny?? Słucham rocka i muzyki filmowej.

Rewelacji nie będzie, ale myślę, że na początek wystarczy. Te glośniki nadają się do obudowy zamkniętej ok. 20l. Do tego np. kopółka Tonsila i zwrotnica (może być na początku nawet najprostsza - w postaci szeregowego kondensatora i niewielkiego rezystora tłumiącego na głośnik wysokotonowy).

dziekuję

dziekuję

Dziękuję, za zaunteresowanie. Zdaję sobie oczywiście sprawę że to nie jest żadna rewelacja. :( Jednak jak już mam to chciałem wykorzystać żeby było jak najtaniej. Czy potem można takie zestawy uzyć jako np. satelity do kina domowego?? Czy nie ma sensu??

Nie tylko do zamknietej jak sugerowal kolega , ale wyprobuwealem spokojnie w BR 35litrow pojdzie.

Tom43k,
to sa duze głosniki (GDN 20) więc średnich tonów bedzie mniej i bedą wycofane .
Głosnik o tych rozmiarach "szybko" przestaje pracować jak tłok i zaczyna sie dzielić -środek idzie do przodu a zewnetrzna część się cofa (pisze tak byś zrozumiał wiec inni niech mnie nie opier...). Uzyskanie dobrych szczegółów ( słychać duzo wiecej niż tylko pierwszy plan, słychać dokładnie wszystkie instrumenty w rocu )zależy od masy membrany -Mms . Taka masa musi drgac 2000 razy na sekunde wiec wyobraź sobie ile ma siły/energi rozpedzone 20g a np.10,5g (gdn16...) Wiec wzmacniacz chce tą masą ruszać 2000 razy/sek - nie da rady a co za tym idzie brak szczegółów. Taki głosnik dobrze sobie radzi z basem . Czym wiekszy tym wiecej moze ruszyć powietrza - zmiany ciśnienia . Mały głosnik 13cm nie poruszy duzo powietrza jego Sd jest małe i bas bedzie duzo cichszy .
Mysle ze zastosowanie głośnika sredniotonowego w pierwszych zestawach mija się z celem i jakością .
Mozesz się pokusić o zrobienie układu 2.5 gdzie gdn20 bedzie odpowiedzialny tylko za uzupełnienie basu w zakresie gdzie 13ka juz pada ale w srednich doskonała i siega do zakresu wysokotonowca .
Ch-ki jakie zapewne ogladasz mają dośc ładnie wygladajacy zakrez niskich tonów - hmm napisze tylko ze są robione z 1/2m - 1m . Średnie i wysokie rozchodza się kierunkowo czyli najlepiej na wprosy i cichną na boki natomiast niskie "rozłażą się po katach:-) " . W miare czytania trafisz na problem wielkosci przedniej ściany kolumny i jaki ma ona wpływ na bas ( basu coraz mniej ) . Dlatego warto układ 2.5 .
powodzonka . pomysl , poczytaj

Powrót