• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomocy głośniki brzęczą po włączeni zapłonu

Reakcji
0
Witam piszę tutaj pierwszy raz ale liczę na waszą pomoc bo nie mogę rozwiązać problemu który powstał w moim Caraudio.
Moje zestaw to głośniczki i radiu Pioneera oraz wzmacniacz Harman Carman.
Do dziś wszystko działało pięknie, ale postanowiłem zarobić sobie końcówkę do kabla głośnikowego, która się ułamała i powstał problem. Głośniki po włączeniu zapłonu (kluczyk w pozycji 2) zaczynają głośno brzęczeć, a gdy włączę silnik to już całkiem wyją w niebogłosy. Co dziwne gdy kluczyk jest w pozycji 1 głośniki grają ok.
Wątpię żeby to był problem z pozostałymi kablami (zasilającym, masą, itd) bo ich nie ruszałem , pyzatym sprawdziłem to i ruszanie kablami nie przynosi zmiany. Wszystkie też mają styk.
Pyzatym gdy wzmacniacz ma odłączone kable sygnałowe z radia nie wydaje on (głośniki) z siebie żadnych dźwięków.
Na kablu zasilającym jest filtr bo kiedyś jak dodawałem gazu to był świst ale to też raczej nie bo teraz piszczą przy przekręconym kluczyku w pozycji zapłonu niezależnie czy jest on podłączony czy nie, a wręcz gdy jest podłączony piszczą mniej.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to że może jakieś zwarcie się zbiło na kablach wychodzących do głośnika i zepsuło wzmacniacz. Ale przecież gdy kluczyk jest w pozycji 1 działa on bardzo dobrze.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Z góry dziękuje za pomoc.

Tak, mam pomysł - użyj opcji szukaj, a jak jesteś leniwy, to zaraz pod Twoim tematem jest identyczny problem, tam zerknij, tam jest odpowiedź.

Uważam że temat do zamknięcia.

Filtr to najgorsze rozwiązań jakie znam.

Tak wycina sygnał że dźwięk jest na maxa wykastrowany.

Powrót