• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomocy przy budowie zwronicy!!

Reakcji
0
Witam!!!
Mam zamiar zrobic taka zwronice mam juz elemety i kilka pytan???
1.Czy ktos moze mi zaznaczyc na obrazku gdzie plus i minus przy Source i przy glosnikach bo tam jes tylko plus albo minus pewnie o to chodzi ze na odwrot.
2.Czy ten elektrolityczny kondensator moze byc obojenie jak wpiety, czy jakos plus tu np na rys z lewej strony czy z prawej a tak wogole to gdzie plus a gdzie minus w tym kondensatorze??

Załączniki

• kond_657.jpg
    kond_657.jpg
    6.9 KB · Wyświetleń: 0
plus jest u góry a minus na dole a kondensator wpnij jak ci sie podoba jak sie myle to niech mnie ktos poprawi

Kondensatory niestety narazie te beda musialy byc w przyszlosci sie ich wymieni.
Ja tak bym dal te plusy i minusy,dobrze??

Elektrolityczny nie może być bo działa jak ulica jednokierunkowa a sygnał jest naprzemienny. Ostatecznie można poza torem połączyć dwa kondensatory elektrolityczne równolegle z przeciwnie zwróconymi biegunami ale jest to bardzo złe rozwiązanie. Kondensatory do zwrotnic muszą być bipolarne np. foliowe.

jesli wysokotonowy ma być w przeciwfazie to dobrze

do goffer to jest elektrolityczny bipolarny

Ale na tych kondach nie ma nigdzie + i - a pozatym u kogos widzialem te kondy w zwrotce.
A te glosniki chyba maja byc w przeciwfazie bo ta zwroka jest dzielem Irka i tam bylo zaznaczone "-"przy arv i "+" przy XW

niechce się wtrącać ale ta zwrotka jest moim dziełem :)

puźniej została ona troche poprawiona i tak

kondensator zamiast 14,4 jest 16uF
zamiast 4,7 jest 3,3
i zamist 200uH jest 180

dodatkowo rezystor został zmniejszony do 3 ohm

Sound Wave ma racje,sam sie z nia męczyłem,ino w nowszym wydaniu.I stwierdzam że jest OK.Za to głośniki do du....(se dopisać).

To kondensatory bipolarne nadaja sie do zwrotnic czy nie?
Czy bedzie duza roznica parametrow jezeli uzyje cewek rdzeniowych zamiast powietrznych?

bipolare nadają się do zwrotnic, ale są gorsze od MKT itp.
A co do cewek to jeśli szeregowo z głośnikiem to powietrzna,
jeśli równolegle to może być rdzeniowa....

Fajne zdjecie konda, masakra.
Elektrolity bipolarne wstawia sie wlasciwie dowolnie, zachowujac jednak zasade ze w kazdej zwrotnicy i w kazdej jej galezi jednakowo.

Sound Wave zwracam honor tak to twoje dzielo.A duza jest roznica miedzy ta pierwsza wersja a a poprawiona ??A glosniki czy sa do dupy to sie okaze jak wszystko podlacze i poslucham.Ale jestem pewny ze beda lepiej graly niz moj zestawik komputerowy SAMSUNG SMS5100 w ktorym sub nie dziala :)

Mam taka zwrotnice, co o niej myslicie? Czy te dwie "duze" cewki moga byc rdzeniowe?
Zamiast ARP zamierzam dac ARX.

[ Dodano: 2006-01-19, 17:14 ]
A i gdzie tanio kupie kondensatory bipolarne i MKT?

Najtaniej mi sie wydaje ze w www.polink.com.pl tylko ze przesylka 20zl.Albo tu www.grelton.mycom.pl maja drozsze ceny nic w polink ale przesylka chyba 7zl no i mozna negocjowac ceny nie wiem w jakim stopniu bo am nie kupowalem wiec jezeli zamawiasz sporo elementow to lepiej w polink

rzonica niejest jakaś powalająca ale słyszalna. skąd wziąłeś tą wersje zwrotki?? bo z tego co pamiętam to na audiomanii dałem juz tą docelową.

Czyli dla "zwyklego zjadacza chleba" nie bedzie to az tak bardzo odczuwalne?
Zwrotke dostalem od kogos a ten ktos znalazl ja na jakiejs czeskiej stronie. A mozesz jescze raz podac ta najlepsza zwrotnice dla tego zestawu glosnikow(zamiast ARP bedzie ARX).

Pozdrawiam!!! Dzieki!!

Witam

Mama także małe pytanko odnośnie zwrotki projektowanej przez SOUND WAVE'a.

Czy czasem to nie ARV'ka powinna być w przeciwfazie.

Powrót