• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomocy przygasaja swiatła?!

Reakcji
0
witam jak w temacie przygasaja mi delikatnie swiatełka denerwuje mnie to bo moze mi paść alternator a kosztuje mocno duzo wzmak to boschmann 8080A, kable 10 mm kwadrat a subek to niedojedzony przez koncowke stx 30 300 4 AP

A jaką masz pewność, że altek jest w dobrym stanie? Wymień kable od altka do aku na porządniejsze.

jaki samochod, jaki aku, ile lat masz to aku i kiedy ostatnio ktos kontrolowal stan alternatora??

[ Dodano: 2006-06-07, 20:47 ]
umberto, wyprzedziles mnie...

sorki za nie na temat ale przypomniało mi się pewne zdarzenie:

stoje sobie koła sklepu a tu podjeżdża maluch, muza wali na pół ulicy. gość zgasił silnik a muza dalej gra. poszedł do sklepu, wraca, wsiada i kicha nie może zapalić malucha. zgasił radio, muza ucichła, zapalił malucha, właczył radio i odjechał :D

sorki ale nie mogłem się opszeć bo jak czytam takie rzeczy ze lampy przygasają od grania to mnie skręca ze śmiechu. pozdro

grakoz napisał:
sorki ale nie mogłem się opszeć bo jak czytam takie rzeczy ze lampy przygasają od grania to mnie skręca ze śmiechu. pozdro

mnie smiesza takie teksty... nic w tym dziwnego ze komus przygasaja swiatla... poprostu nie kazdy ma super nowy aku i super ekstra power sprawny alternator i genialna instalacje elektryczna... i od tego jest forum zeby sie zapytac a my powinnismy pomoc... a takie komentarze zatrzymajcie dla siebie po psuja tylko forum...

Grakoz pochwal sie swoim sprzetam CA i jakie masz auto

co w tym śmiesznego?
chyba tylko to ze masz 12lat i auta to na orazkach widziałeś.. no i pod sklepem ale to tylko raz

sorki ze tak pozno pisze auto to mazda mx-3 rok 97r. jak mialem beznadziejnego boschmanna 2 cewkowego to wogule byla lipa teraz lepiej mysle wlsanie nad wymiana kabli zeby dobrze sprawdzic i wyczyscic klemy albo zmienic na inna jakies pozadne a jak niepomoze to kupic kondensator

hmmm powiem tak ze wczeniej przygasaly tez pasek byl dobry teraz przypiszcza wiec go wymienie luz ale mysle zeby kable do wzmaka zmienic ponoc moze byc tak ze + wsadze 20mm a - zostawie taki jak jest 10mm

mlody1921, zacznij od sprawdzenia stanu szczotek(szukaj plastikowego szczotkotrzymacza ktory daje sie latwo wymontowac), doidy jakby padly to bys o tym napewno wiedzial, posluchaj tez czy czasem alternator niechalasuje bo prawdopodobnie beda zjechane lozyska co wprowadza spore opory. paski wielorowkowe wolno sie zuzywaja i wystarczy tylko sprawdzic regulacje...
jezeli masz mozliwosc to wymontuj alternator i zbadaj rowniez diody prostownicze...

łożysk nieslychać na bank , pasek chyba do wymiany niejest drogi , ale jakby diody padły to chyba niebylo by ladowania a jest auto zawsze odpala bez problemów nawet w zimie bylo okey oczywiscie nie przy mrozach -34

mlody1921, a zadam takie podstawowe pytanie:
mase ciagniesz z budy czy prosto z aku??

jak podlaczalem mase do wzmaka z budy to dzialy sie rozne rzeczy... jak szedl osobny kabel prosto z aku to niebylo zadnych problemow...

takero, nie. takie cos sie dzieje w pojazdach ze stali. stal troche inaczej przewodzi prad... a przeciez masa jest najwazniejsza
(nietestowalem tego w aluminiowych budach)

Powrót