• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomocy w obliceniu obudowy

Reakcji
0
Witam wszystkich.
Mam prośbe pomóżcie mi obliczyć obudowe do mojego głośnika bo ja niedaje rady,za mało się w tym orientuje.
Podaje parametry głośnika:
Kenwood KFC-W2502
Re:3,3ohms
Qes:0,55
BI:9,57
Qms:7,8
Mms:2,15oz
Z:4ohms
Xmax:0,33"
Fso:39,8Hz
Qts:0,51
d:2"
Vas:44,9L
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Ściągnij sobie winisd i pobaw sie troszke.Naprawde warto!A wątpie żeby ktoś się porwał na pomoc,litraż budki ma wiele oblicz.No i jak widze to closed murowane.
PZDR

Cos pokręciłeś bracie bo Vas przekraczasz kosmicznie!Popróbuj jeździć mycha w winisd na litrażu i obserwuj ch-ke.Jak na moje oko to budka closed ok.30-32 litry.Mam nadzieje że to nie sub????????
PZDR

tak sie beszczebelnie podepne pod temat...
wczoraj kombinowac zaczalem z obliczaniem objetosci obudowy i mi zatrwazajace 82 litry winisd pokazal :|
1) czy ja sobie moge manipulowac objetoscia obudowy samej, czy musze cos innego wymyslac ?
2) do jakiej postaci wykresu powinienem dazyc?
3) w jaki sposob dobiera strojenie pudla?
to takie najwazniejsze pytanka ktore mnie drecza obecnie...i hamuja jakiekolwiek prace...

a jeszcze prosilbym o weryfikacje glosnikow, ktore wybralem:
srednioniskotonowy: ARN 188-05-08
wysokotonowy: ARV 104-04-08
zwrotnice Janbo: A-188 (wybralem takie bo ktos wspominal ze maja miec odciecie na poziomie 3 hHz, a te takie maja a procz tego napisali, ze sa obliczone do tych czeskich przetwornikow)

z gory dzieki za wyrozumialosc i pomoc :)

Powrót